Kiimingissä petyttiin Oulun koulusuunnitelmiin

Oulun kouluverkkoselvityksen loppuraportin mukaan esimerkiksi Oulun reuna-alueella sijaitseva Kiimingin lukio lakkautettaisiin, kun taas Haukiputaan lukio säilyisi. Kiimingissä petyttiin esitykseen, mutta taistelutahtoa löytyy vielä. Oulun kaupunginvaltuuston on määrä tehdä päätökset kouluverkosta kesäkuussa.

Kiiminki
Kiimingin lukion äidinkielen tunti.
Yle

Maanantaina julkaistu tuorein esitys Oulun koulu-uudistuksista on herättänyt ristiriitaisia tunteita lukioissa.

Esityksen mukaan esimerkiksi Oulun reuna-alueella sijaitseva Kiimingin lukio on edelleen lakkautuslistalla, kun taas lakkautusuhan alla ollut Haukiputaan lukio olisi säilymässä. Haukiputaalla uusin kouluverkkoselvitys on herättänyt huojennusta, kun taas Kiimingissä suunnitelmat otettiin vastaan pettynein mielin.

– Tämä on Kiimingin lukion kannalta surullinen esitys. Odotimme esitystä, jossa kaupungin reunoilla olevat lukiot säilyisivät ja mahdollisia keskittämisiä tehtäisiin keskikaupungilla. Opiskelijoiden matkat ovat meille jo nyt vaikeita ja pitkiä, eikä tilanne ainakaan helpotu, jos koulu siirretään Oulun keskustaan, Kiimingin lukion rehtori Pia Räsänen sanoo.

Tämä on Kiimingin lukion kannalta surullinen esitys.

Pia Räsänen

Räsänen kuitenkin toteaa, ettei koululla ole vielä heitetty kirvestä kaivoon, vaan nyt odotellaan kesäkuuta, jolloin kaupunginvaltuuston olisi määrä tehdä asiasta ratkaisu.

Lakkautuslistalla tuoreimmassa kouluverkkoesityksessä ovat Kiimingin lukion lisäksi myös Laanilan, Merikosken, Pateniemen ja Oulunsalon lukiot.

"Pieni pelko ollut päällä"

Haukiputaan lukion rehtori Sirpa Risteelä sanoo, että heidän koulunsa osalta maanantainen esitys näyttää hyvältä, mutta nyt pitää vielä malttaa odotella kesäkuista valtuustopäätöstä asiasta.

Olemme luottaneet siihen, että päättäjät osaavat tehdä hyviä päätöksiä, mutta pieni pelko on ollut kuitenkin päällä.

Sirpa Risteelä

Haukiputaalla, kuten monella muullakin alueella, on taisteltu tänä keväänä oman lukion säilyttämisen puolesta näkyvästi. Risteelä myöntää, että viime kuukaudet ovat olleet raskaita.

– Olemme luottaneet siihen, että päättäjät osaavat tehdä hyviä päätöksiä, mutta pieni pelko on ollut kuitenkin päällä, rehtori sanoo.

Kouluverkkoselvityksessä vertailtiin kolmea eri vaihtoehtoa uudeksi lukioverkoksi. Kaikissa esitetyissä vaihtoehdoissa edellä mainitut Kiimingin-, Laanilan-, Merikosken-, Oulunsalon- ja Pateniemen lukiot lakkaisivat.

Uudistuksilla haetaan Oulussa miljoonasäästöjä. Nykyisellä kouluverkolla investointitarve olisi 106 miljoonaa euroa, kun sen sijaan tiivistyvä lukiomalli vaatisi noin 40 miljoonan euron investoinnit.