1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HSL pohtii tekstiviestilipun lopettamista hankalana ja vanhanaikaisena

Tekstiviestilippu on tarkoitus lopettaa siirryttäessä uuteen hinnoittelumalliin eli aikaisintaan syksyllä 2017. Jatkossa HSL aikoo panostaa älypuhelimiin ladattaviin mobiililippuihin.

Perinteiset tekstiviestiliput ovat jäämässä historiaan. Kännykkäliput otettiin käyttöön Helsingin sisäisessä liikenteessä vuonna 2001. Kuva: Yle

Yksi aikakausi on päättymässä Helsingin joukkoliikenteessä. Helsingin seudun liikenne (HSL) kaavailee lopettavansa Helsingin sisäisessä liikenteessä toimivan tekstiviestilipun eli tuttavallisemmin kännykkälipun.

Tekstiviestilippu on tarkoitus lopettaa siirryttäessä uuteen hinnoittelumalliin eli aikaisintaan syksyllä 2017.

Syitä tähän on HSL:n mukaan monia. Esimerkiksi bussinkuljettajat ovat pitäneet lipun tarkastamista hankalana ja liikennettä hidastavana.

Lisäksi matkalippujen tarkastajat kohtaavat tekstiviestilippuun liittyviä ongelmia päivittäin. Väärennettyjäkin lippuja tavataan jonkin verran.

Syy on myös elokuussa käynnistyvässä Länsimetrossa, joka pakottaisi tekstiviestilipun maksualueen tarkistamiseen. Tekstiviestilippua ei kuitenkaan kannata HSL:n mukaan laajentaa Espooseen, kun mobiililippukin on jo olemassa.

Teksiviestilippu alkaa olla myös jo vanhanaikainen käytäntö, myöntää HSL:n matkustajapalvelut-osaston johtaja Pirkko Lento.

– HKL oli aikanaan edistyksellinen, kun se otti tekstiviestilipun käyttöön. Silloin se oli ihan uutta ja hienoa, mutta siitä on jo niin paljon aikaa, Lento sanoo.

Tekstiviestilippu otettiin käyttöön metro-, raitiovaunu- ja Suomenlinnan lauttaliikenteessä joulukuussa 2001. Myöhemmin tekstiviestilippu laajeni bussien liityntäliikenteeseen.

Yhä satojatuhansia käyttäjiä

HSL:n mielestä taas älypuhelimiin ladattava mobiililippu on osoittautunut onnistuneeksi tuotteeksi. Lippu on etenkin helpompi tarkastaa kuin tekstiviestilippu, koska lippu näyttää samalta kaikissa älypuhelimissa.

Mobiililippu (siirryt toiseen palveluun) lanseerattiin viime kesänä. Toisin kuin tekstiviestilippu, mobiililippu toimii koko alueella ja kaikissa liikennevälineissä. Mobiililippua varten puhelimeen on ladattava erillinen sovellus, tekstiviestilipun on voinut tilata myös muilla kuin älypuhelimilla.

Lopetussuunnitelmista huolimatta tekstiviestilippu yhä on tunnettu ja suosittu tuote. Viime vuonna sitä myytiin peräti 3,6 miljoonaa kappaletta eli noin 300 000 lippua kuukaudessa.