Haastajille taas uusi kanto kaskeen – Sotkamon Jymy uudistaa pelitapansa

Kahdella kärjellä pelaaminen on systeemi, josta seurat ovat tähän mennessä vain puhuneet. Miesten Superpesiksen kestomenestyjä Sotkamon Jymy aikoo ottaa systeemin myös käyttöön. Taustalla on halu hyödyntää tehokkaasti koko joukkueen osaamista sisäpelissä.

Kuva: Tomi Hänninen

Uusi pesäpallokausi on alkamassa, ja se merkitsee Sotkamon Jymyn miesten joukkueelle uutta mestaruusmahdollisuutta. Kaudesta 2011 lähtien mikään joukkue ei olekaan pystynyt Jymyä mestarin pallilta pudottamaan.

Yksi uudistus Jymyn pelissä on pelinjohtaja. Mikko Korhonen teki tilaa paluun viuhkan varteen tekevälle Mikko Kuosmaselle ja uudelle kahden kärjen pelille. Vuosien saatossa moni seura on väläytellyt mahdollisuutta, että tilanteiden rakentelu onnistuisi muutenkin kuin pelaajan numero yksi kohdalta. Eväitä tähän ei kuitenkaan ole aiemmin löytynyt. Toki Kuosmanen tiedostaa, että helposti ei uudistus Jymyltäkään onnistu.

– Yhden kärjen pelissä tilanteita voidaan ohjata kuumille pelaajille, kahden kärjen pelissä tilanteet jakaantuvat tasaisemmin. Haasteeksi tulee, miten pelaajat pysyvät kuumina. Pelitapa on myös herkkä loukkaantumisille. Aika nopeasti nähdään, toimiiko peli vai pitääkö systeemiä muuttaa.

Ilmapiiri on pysynyt viimeiset vuodet erittäin hyvänä.

Jani Komulainen

Syy, miksi Jymyn materiaalilla on mahdollisuus kokeilla kahden kärjen peliä kertoo samalla sen, miksi Jymy on mestari kaudesta toiseen.

– Jymyn taustat ovat kunnossa. Samalla kun on tahkottu menestystä, myös uusia pelaajia on pystytty kasvattamaan, eli jatkuvuutta löytyy. Jymy ei ole mikään yhden kauden projekti, Kuosmanen mainitsee.

Lukkaripeli on hermopeliä

Pesäpallokenttien lukkarien kuningas Toni Kohonen on elementissään Jymyn harjoituksissa Hiukan pesäpallostadionilla Sotkamossa. Kohonen pohtii harjoituksissa myös oman pelinsä kehittymistä. Mies on ollut mittana kaikille muille käytännössä vuosituhannen taitteesta lähtien.

– Pesäpallo on tuona aikana pelinä nopeutunut ja pelaajat on roolitettu aika tarkasti. Siihen on vain pitänyt sopeutua. Lukkarin pelaamisessa ei paljoakaan ole muuttunut, mikä on antanut minulle mahdollisuuden keskittyä sisäpelissä kotiuttajana pelaamiseen.

Toni Kohonen. Kuva: Tomi Hänninen

Lukkaripeli on hermopeliä, joten treenaamiseen Kohonen käyttää myös mielikuvaharjoittelua.

– Talven aikana tilanteita tulee käytyä läpi hallissa ajatuksina. Kun erilaisia tilanteita käy mielessään läpi, kesällä ei sitten ylläty niin helposti.

Lukkarilegendan ei tarvitse paljon pohtia, millä tavalla menestystä voidaan viedä eteenpäin Jymyssä.

– Ohjenuora nuorille pelaajille voisi olla Jymyn harjoittelukulttuuri, eli se miten kokeneet pelaajat harjoittelevat.

Hyvällä hengellä kohti menestystä

Joukkueen monivuotinen kapteeni Jani Komulainen ynnää alkavan kauden uudistuksia jymyläisiksi.

– Vaikka pelinjohtaja ja pelisysteemi vaihtuvat, taustalla on jymyläinen pelitapa. Kahden kärjen pelitapa kertoo Kuosmasen halusta hyödyntää monipuolisesti koko joukkuetta ja halusta kasvattaa samalla tulevaisuuden vastuunkantajia.

Haasteeksi tulee, miten pelaajat pysyvät kuumina.

Mikko Kuosmanen

Pukukopissa muutokset eivät ole tuntuneet.

– Ilmapiiri on pysynyt viimeiset vuodet erittäin hyvänä. Se on iso voimavara kesän koitoksiin, sillä siellä huumorin kestävyyttä mitataan moneen kertaan. Hyvä joukkue on kasassa sekä pelillisesti että ilmapiirin puolesta.

Jos vielä pohdituttaa, miten tehdään maailman menestynein pesäpalloseura, niin ei se ole suuri salaisuus. Tässä Komulaisen Jymy-resepti.

– Tarvitaan ammattitaitoa, organisaatio luomaan koko ajan uusia pelaajia. Kokeneiden pelaajien on kyettävä kantamaan joukkuetta, ja annettava nuorten kasvaa siinä rinnalla isommiksi pelaajiksi. Silloin kokonaisuus on erittäin hyvällä mallilla, hyviä ihmisiä on oikeilla paikoilla.