Kemiran öljyvuodossa vältyttiin laajemmilta ympäristövahingoilta

Kemiran Joutsenon tehtaalta Saimaaseen maanantaina päässyttä hydrauliikkaöljyä ei ajautunut rantaan, missä paksu öljy olisi ympäristötarkastajan mukaan aiheuttanut ikävää jälkeä. Ympäristöviranomaiset tyytyvät tässä vaiheessa seuraamaan öljyn poistamista.

öljy
Etelä-Karjalan pelastuslaitos kerää öljyä Saimaasta 3.5.2016.
Pyry Sarkiola/Yle

Kemiran Joutsenon tehtaan öljyvuodosta näytettäisiin selviävän pelättyä pienemmillä ympäristövahingoilla. Pelastuslaitos sai rajattua Saimaaseen maanantaina päässeen hydrauliikkaöljyn sen verran nopeasti, että öljyä ei päätynyt rannalle.

– Paksu öljy olisi ollut rannoilla aika ikävää, ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta sanoo.

Uskin mukaan oli onni onnettomuudessa, että ilta oli tuuleton. Näin aallokko ei sekoittanut öljyä.

Toinen onnenkantamoinen on se, että tehtaalta tulevan purkuputken pää ei ole rannan tuntumassa lahden pohjukassa vaan lähempänä laivaväylää.

– Öljy on saatu selkeästi vesialueelle rajattua, Uski toteaa.

Kemiran Joutsenon tehtaalta vuoti maanantaina noin tuhat litraa öljyä Saimaan Kolarinlahteen. Onnettomuus tapahtui huoltotöiden yhteydessä iltapäivällä. Vielä tuntemattomasta syystä öljyä päätyi suoraan Saimaaseen laskevaan purkuputkeen

Haitat vesieliöstölle todennäköisesti olemattomat

Veteen päätyneet kemikaalit aiheuttavat Uskin mukaan suurina määrinä haittoja vesieliöstölle. Joutsenon tapauksessa mahdolliset haitat riippuvat siitä, miten tarkasti öljy saadaan pois.

– Oletettavasti veteen jää niin pieni määrä öljyä, että todennäköisesti haittoja eliöstölle ei ilmene. Tässä vaiheessa asiaa on kuitenkin vaikea arvioida, Uski sanoo.

Ympäristöviranomaiset eivät tiistaina ole menossa katsomaan öljyvuodon aiheuttamia jälkiä. Uski on ollut puhelimitse yhteydessä pelastusviranomaisiin, jotka vastaavat öljyn poistamisesta.

– Kun pelastuslaitos saa oman osuutensa tehtyä niin katsomme kokonaistilanteen ja mahdolliset jatkotoimet.