Koulun ylijäämäruoka voi olla vanhuksen ainoa lämmin ateria

Pohjois-Pohjanmaalla Tyrnävällä kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa käyvät ostamassa myös iäkkäät ihmiset, jotka eivät enää jaksa kokata itse. Geriatrian erikoislääkärin mielestä on hyvä, että vanhukset saavat näin lämpimän aterian kunnollista perusruokaa.

Kotimaa
Perunoita ja jauhelihakastiketta.
Yle

Koulujen ylijäämäruoan myynti on Tyrnävällä menestys, ja ostettu ruoka monelle tärkeä osa ravitsemusta.

Kouluruokaa käy ostamassa useita vakioasiakkaita, joista iso osa on vanhuksia.

– He ovat sellaisia, jotka eivät enää jaksa itse laittaa ruokaa. Litran annoksesta vanhempi pariskunta syö kaksikin kertaa. Perjantaisin he saattavat ostaa kaksi litraa, josta riittää koko viikonlopuksi, kertoo Tyrnävän kunnan ruokapalvelupäällikkö Tanja Koski.

Kouluruoka auttaa vanhuksia jaksamaan

Koski pohtii, että kouluruoan ylijäämämyynnissä on ympäristöystävällinen näkökulma, mutta lisäksi myös terveysnäkökulma.

– Tällä tavalla iäkkäät saavat lämmintä ruokaa. Ylijääneen ruoan myynnillä on paljon sellaisia positiivisia vaikutuksia, joita rahalla ei voi mitata.

Geriatrian erikoislääkäri Maija-Helena Keränen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä pitää erinomaisen hyvänä asiana, että vanhukset käyttävät ylijäämäruokaa hyväkseen, jos eivät ole kotipalvelun piirissä.

– Kunnollisen ravitsemuksen toteutuminen on tosi tärkeää, että tulisi ainakin yksi lämmin ateria päivässä. Tavallisella suomalaisella perusruoalla jaksaa, ja siitä saa tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Myynnillä on paljon sellaisia positiivisia vaikutuksia, joita rahalla ei voi mitata.

Tanja Koski

Keränen kertoo, että ei ole ollenkaan tavatonta, että kun huonossa kunnossa olevan vanhuksen ravintoasiat laitetaan kuntoon, kunto alkaa jo pelkästään sillä kohentua.

Monesti iän myötä, kun aktiivisuus vähenee, nälkä ei enää tule samalla tavalla kuin ennen.

– Sitten helposti syödään huonommin, ja korvataan kunnon ateria vaikka kahvilla ja pullalla.

Muistisairaan ravitsemus voi olla retuperällä, kun sairaus vie nälän tunteen, ja taito käydä kaupassa ja tehdä ruokaa heikkenevät.

Ylijäämäruoan määrä vaihtelee

Tyrnävällä ylijäänyttä kouluruokaa on myyty syyslukukauden alusta lähtien kunnan kaikissa kouluissa aivan pienimpiä kouluja lukuunottamatta. Myynti alkoi kahden koulun kokeiluna keväällä 2015.

Tyrnävällä ylijäämäruokaa jää kolme - neljä litraa per koulu, isommilta kouluilta toisinaan kymmenen litraa. Sillä ei kaikkien kotona asuvien vanhuksien ravitsemusta saada kuntoon, mutta ympäristön kannalta myyminen on hyvä teko.

– Ruokaa ei jää paljon yli, mikä on tarkoituskin. Joskus, jos lapsia on paljon sairaana tai ovat retkellä, ruokaa jää enemmän.

Ruokaa ei jää paljon yli, mikä on tarkoituskin.

Tanja Koski

Retket tai liikunta vaikuttavat koululaisten ruokahaluun yllättävän paljon.

– Jos lapset ruokailevat ennen retkeä, niin he ovat niin täpinöissää,n etteivät syö paljon. Mutta jos he ovat käyneet vaikka uimassa ja tulevat sitten syömään, lapset saattavat syödä jopa kaksinkertaisia annoksia, Koski havainnollistaa.

Ylijäädyn ruoan menekki on yleisesti ottaen hyvä. Joskus sitä ei edes riitä kaikille halukkaille.

Helppoa eikä maksa paljon mitään

Tyrnävän kunnan ruokapalvelupäällikkö Tanja Koski kertoo, että ruoan myyminen ei lisää keittiöhenkilökunnan työtä eikä tuo kustannuksia.

– Se on alusta asti pyörinyt itsenäisesti siten, että asiakkaat itse pakkaavat ruoan, Koski kertoo.

Byrokratia vältetään sillä, että nimenomaan asiakkaat pakkaavat ruoan, eikä keittiöhenkilöstö. Asiakas pakkaa ruoan litran astiaan, jonka saa koulun keittiöstä.

Kassapäätteitä ruokaloissa ei ole, vaan ruoka lunastetaan ruokalipulla, jonka kuntalainen voi ostaa kolmella eurolla kunnanviraston palvelupiste Sentraalista.

Kempeleessä kokeillaan toukokuun ajan

Kempeleessä kokeillaan tässä kuussa ylijääneen kouluruoan myymistä kuntalaisille. Koululaisilta yli jäänyttä ruokaa myydään Santamäkitalon koulun ruokasalissa oppilaiden ruokailun päätyttyä.

Maksuvälineeksi käyviä ruokalippuja voi ostaa kunnantalon neuvonnasta tai Zeppeliinin pääkirjastosta. Ruokalipun hinta on 3,80 € / litra tai 2,50€ / 0,5 litraa (sis. alv 14 %).

Ateria- ja puhdistuspalvelupäällikön Sami Tuohimaan mukaan Kempeleessä katsotaan nyt, miten kouluruuan myyntikokeilu sujuu. Sen jälkeen päätetään sen jälkeen, laajennetaanko myyntiä myös muihin kunnan kouluihin.