Australian kansallisaarre taisi löytyä Yhdysvaltain rannikkovesistä

Tutkimusmatkailija James Cookin kuuluisan aluksen on epäilty uponneen Uuden-Seelannin vesillä tai ränsistyneen valaanpyyntialuksena. Tutkijat uskovat nyt tietävänsä 80-prosenttisen varmasti, missä Australian eurooppalaisen asutushistorian avannutt laiva makaa.

Ulkomaat
Öljymaalaus purjealuksesta lähdössä kalliorannasta merelle. Rannalla ihmisiä 1700-luvun asuissa.
Thomas Luny, 1790: Endeavour lähdössä Whitbyn satamasta vuonna 1768. Australian kansalliskirjasto

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat paikallistaneensa yhden läntisen asutushistorian merkittävimmistä aluksista ja Australian suoranaisen kansallisaarteen Yhdysvaltain itärannikon merenpohjasta.

Endeauvour oli alkujaan hiilen rahtaamiseen tarkoitettu tukeva työjuhta. Siitä kuitenkin tuli tutkimusmatkailija James Cookin kuuluisa alus, jolla hän purjehti Tyynellemerelle, nousi maihin Australian itärannikolla vuonna 1770 ja otti Australian Englannin alusmaaksi.

Cookin Tyynenmeren-matkojen jälkeen alus sai uuden nimen, Lord Sandwich, ja sitä käytettiin brittijoukkojen kuljettamisessa Yhdysvaltain itsenäisyyssotaan sekä vankilaivana. Sen jälkeen alus katosi aikakirjoista.

Viimeinen tehtävä oli merenpohjassa

Endeavourin kohtalo oli epäselvä 230 vuoden ajan. Arveluja oli monia. Laivan epäiltiin muun muassa tuhoutuneen haaksirikossa Uuden-Seelannin rannikolla tai päättäneen päivänsä ranskalaisten valaanpyytäjien aluksena.

1990-luvulla Rhode Islandin meriarkeologiprojekti RIMAP (siirryt toiseen palveluun) löysi Lontoosta asiakirjoja, joiden perusteella Earl of Pembroke/Endeavour/Lord Sandwich teki viimeisen palveluksensa hylkynä. Brittilaivasto upotti sen Rhode Islandin rantaan haittaamaan vihollisalusten kulkua.

Narragansettinlahden pohjaan upotettiin kaikkiaan 13 alusta. Viisi, muun muassa Endeavour, päätyi samalle alueelle Newportin sataman tuntumaan.

Tutkijat kertovat, että neljä hylkyä on jo löytynyt, joten on ainakin 80-prosenttisen varmaa, että Endeavour on niiden joukossa. Myös viidennestä on jo saatu vahvoja viitteitä,RIMAP:n tutkijat kertovat.

Löydön julkistus säästettiin juhlapäivään

Seuraavaksi aletaan tutkia kunkin aluksen rakennetta ja hylyistä löytyviä esineitä, kerrotaan RIMAP:n verkkosivulla. Sitä ennen projektii kuitenkin tarvitsee lisärahoitusta, jotta merivedessä maanneiden esineiden konservoinnille ja esittelylle saataisiin asianmukaiset tilat.

Tiloihin ja tutkimuksiin arvioidaan tarvittavan miltei kymmenen miljoonaa dollaria. Summaa haalitaan kokoon kansalaiskeräyksellä. Tähän saakka tukea on antanut Australian valtio, onhan James Cook Australian eurooppalaisperäiselle väestölle kansallissankari.

Rhode Islandille keskiviikko, jolloin löytö varsinaisesti julkistettiin lehdistötilaisuudessa, oli toisenlainen juhlapäivä: silloin tuli kuluneeksi 240 vuotta siitä, kun siirtokunta ilmoitti, ettei se enää ole uskollinen Englannin kuninkaalle.