1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hädänalaisimmille syyrialaispakolaisille avattiin humanitaarinen käytävä – lentoja suoraan Roomaan

Italialaisten kansalaisjärjestöjen pilottihankkeessa tuhat heikossa asemassa olevaa syyrialaista tuodaan Italiaan tekemään turvapaikkahakemuksensa. Joukossa on alaikäisiä, vammaisia, naisia ja vanhuksia.

Ulkomaat
Marco Impagliazzon taustalla on viuhkaksi aseteltuja eurooppalaisten sanomalehtien sivuja.
Marco Impagliazzo ideoi vapaaehtoishankkeen Syyrian pakolaisille, joiden voimat eivät todennäköisesti riittäisi Eurooppaan asti, vaan he uupuisivat matkalle. Petri Burtsov / Yle

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat jo pitkään arvostelleet Euroopan unionin pakolaispolitiikkaa epäinhimilliseksi. Vaikka kansainvälinen laki takaa oikeuden hakea turvapaikkaa, ei esimerkiksi Syyrian sotaa pakenevilla ole ollut laillisia keinoja päästä Eurooppaan jättämään turvapaikkahakemusta.

Siksi pakolaiset ovat joutuneet turvautumaan ihmissalakuljettajien apuun ja tulemaan Eurooppaan vaarallisia reittejä pitkin. Pelkästään viime vuonna Välimerellä hukkui lähes 4 000 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista.

Italialainen katolista kirkkoa lähellä oleva Sant’Egidio-avustusjärjestö on yhdessä muiden kristillisten kansalaisjärjestöjen kanssa päässyt Italian hallituksen kanssa sopimukseen, jonka perusteella on avattu humanitaarinen käytävä Italiaan. Syyrian sotaa pakenevat pääsevät käytävää pitkin laillisesti Italiaan saatuaan väliaikaisen humanitaarisen viisumin.

”Euroopan virallinen pakolaispolitiikka ei toimi”

Humanitaarista käytävää pitkin Roomaan on saapunut tähän mennessä lähes sata syyrialaispakolaista. Tiistaina Roomaan tulee toinen sadan pakolaisen ryhmä. Italian hallitus on myöntänyt hankkeelle pilottivaiheessa tuhat viisumia.

– Euroopan virallinen pakolaispolitiikka ei toimi ja on epäinhimillistä. Ei tarvitse kuin katsoa kuvia Kreikasta ja Balkanilta tai kuvia hukkuneista lapsista Välimerellä. Eurooppa on pettänyt omat arvonsa – solidaarisuuden, vastuun ja humanismin, laukoo idean isä, Sant’Egidio-järjestön johtaja Marco Impagliazzo.

Pilottihankkeessa valitaan Syyrian sotaa naapurimaihin paenneita ihmisiä lennätettäviksi suoraan Italiaan. Heidän saamansa viisumi ei oikeuta heitä matkustamaan muihin EU-maihin. Se on mahdollista vasta, kun he saavat virallisen pakolaisstatuksen.

Hankkeeseen valikoidaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia: alaikäisiä lapsia, vammaisia, vanhuksia ja naisia. Italialaisaktivistien mukaan monet heistä eivät muuten koskaan saisi turvapaikkaa Euroopasta, koska heidän voimansa eivät riitä tänne asti matkustamiseen.

Hanke on täysin riippumaton EU:n pakolaiskiintiöistä ja toimii vapaaehtoisvoimin.

– Emme usko, että eurooppalaisten valtioiden instituutiot yksin selviävät tästä pakolaiskriisistä. Me haluamme tarjota mallin, joka pohjautuu kansalaisyhteiskunnan työlle, sekä perheiden, järjestöjen ja seurakuntien tarjoamalle avulle. Italian valtiolle ei koidu tästä hankkeesta kustannuksia, Impagliazzo sanoo.

Hankkeesta toivotaan EU:n laajuista

Humanitaarinen käytävä on pilottihanke, jonka toivotaan leviävän muualle Eurooppaan. Mukana olevat tahot myöntävät, että hankkeesta hyötyvien pakolaisten määrä on tässä vaiheessa hyvin pieni. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea vaihtoehtoisen, aiempaa inhimillisemmän mallin testaamisesta.

Yksi merkittävimmistä hyödyistä on luonnollisesti se, että sillä pelastetaan ihmishenkiä. Kun ihmiset pääsevät suoraan Eurooppaan, heidän ei tarvitse turvautua ihmissalakuljettajiin eikä lähteä vaaralliselle matkalle Eurooppaan.

Noin kymmenvuotias vakavailmeinen tyttö pitkässä hameessa, kädet yhteen puristettuina seisoo sekalaisista kankaista pystytettyjen telttojen välissä.
Syyrialainen pakolaistyttö Bab al-Salaman telttaleirissä Pohjois-Syyriassa.Sedat Suna / EPA

Näin heiltä myös säästyy resursseja, jotka he voivat perille päästyään käyttää integroitumiseen ja kouluttautumiseen. Humanitaarista käytävää pitkin Italiaan saapuneista turvapaikanhakijoista jokainen on jo mukana kotoutuskoulutuksessa, missä opiskellaan italian kieltä ja Italian kulttuuria.

– Kun henkilöt eivät joudu vastaanottokeskuksiin, he eivät eristäydy. He liittyvät suoraan maassa jo oleviin yhteisöihin ja yhteiskunnallisiin verkostoihin. Näin he myös maksavat yhteiskunnalle vähemmän. Hankkeessamme yhden pakolaisen kustannukset ovat puolet siitä, mitä ne ovat Italian valtion hankkeissa, Impagliazzo kertoo.

Hän uskoo, että malli on helposti toteutettavissa muualla Euroopassa ja kertoo, että lukuisat kaupungit ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa hanketta kohtaan.

Lue seuraavaksi