1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Joka toisella taloyhtiöllä korjaushanke – Kiinteistöliitto: Rahoitusongelmat yksittäistapauksia

Ministeriö ennustaa, että työllisyys kohenee pikkuhiljaa. Korjausrakentaminen työllistää tänäkin vuonna monia.

Kuva: Yle

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri paljastaa, että joka toisella taloyhtiöllä on kuluvana vuonna joko suunnittelussa tai meneillään korjausrakentamishanke. Tosin kehno talous voi hidastaa suunnitelmien toteutumista.

Voimakkainta korjausrakentaminen on pääkaupunkiseudulla.

Korjauslainojen keskimarginaali on laskenut yhä. Lainaan turvautuu yli 50 prosenttia taloyhtiöistä, vähemmistö kerää varoja etukäteen.

Kevään barometriin osallistui reilut 2 000 taloyhtiöiden edustajaa. Kyselystä selvisi, että kaikkein yleisimmin korjataan vesi- ja viemäriputkistoja sekä julkisivuja ja piharakenteita, muun muassa salaojia.

Rahoitusta ei aina saa ihan helposti pääkaupunkiseudullakaan

Itä-Suomessa korjausrakentamisen tilanne on toisenlainen kuin etelässä ja lännessä, ei yhtä virkeä. Idässä taloyhtiöiden korjaamisessa on jopa pientä supistumista. Myös pohjoisessa rahoituksen saatavuus on vaikeutunut.

Kiinteistöliiton mukaan rahoituksen saatavuusongelmat ovat yksittäistapauksia. Pankkilainaa ei aina saa, vaikka yhtiö sijaitsisi vauraalla pääkaupunkiseudulla. Kiinteistöliiton neuvontaan on 1,5 vuoden aikana tullut muutamia yhteydenottoja tältäkin alueelta.

Ensi vuoden alustavat näkymät ovat viime kevään tapaan varovaiset taloustilanteen takia. Ainoastaan pääkaupunkiseudulla Kiinteistöliiton korjausrakentamisen ilmapuntari osoittaa pienoista kasvua.