Uusi vaeltajasukupolvi löysi Lapin - Rovaniemi satsaa festivaalikesään

Lappiin tulee lisää urheilutapahtumia ensi kesänä ja syksynä. Ylläkselle on tulossa peräti kaksi uutta urheilutapahtumaa, lisäksi yksi Pyhälle syyskuussa. Muissa tunturikeskuksissa kesän matkailuohjelmaa on rakennettu luonnon ympärille, Rovaniemellä taas musiikkifestivaaleja on kaksi enemmän. Nuorten lisääntynyt kiinnostus vaellukseen on matkailuväen ilonaihe.

Kotimaa
Saariselkä
Sauli Antikainen / Yle

Kuntoilu, luonto ja musiikki. Niiden avulla matkailukeskukset yrittävät piristää Lapin kesä- ja syysmatkailua.

Kesän uusia vetonauloja kysyäksemme soitimme yrityksille, jotka vastaavat Pyhä-Luoston, Inari-Saariselän Rovaniemen, Levin ja Ylläksen matkailumarkkinoinnista. Lisäksi puheluumme vastasi enontekiöläinen matkailuyrittäjä.

Urheilutapahtumia Lapin tunturikeskuksiin on tulossa ainakin kolme lisää: Kolarin Ylläkselle kaksi sekä Pelkosenniemen Pyhätunturille yksi.

– Ylläs Soikoon on perinteisin kesämusiikkitapahtuma. Uutena on Midnight Sun Swimrun heinäkuun alussa. Sitten meille tulee frisbeegolf-kisaa, Finnish Ruska Open syyskuun alussa, markkinointikoordinaattori Laura Hokajärvi Ylläksen markkinoinnista kertoo.

– Tietääkseni ilmoittaumisia on tullut hyvin näihin liikunnallisiin tapahtumiin.

Pyhä-Luoston alueelle ei ole vielä kesäksi tulossa mitään uutta, mutta syyskuussa sitten kisataan.

– Syksyllä meillä on tulossa uusi tapahtuma tuonne Pyhän päähän, Extreme Run -juoksutapahtuma, kertoo Pyhä-Luosto matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anu Summanen.

Levillä laaja koko perheen urheilutapahtuma, Levi Outdoor Fest, saa viime kesältä jatkoa, kertoo kehityspäällikkö Maija Palosaari Levin matkailu Oy:stä.

Nuoriin vaeltajia yhä enemmän

Inarin Saariselällä on jo pitkään mietitty, miten käy vaellusharrastuksen, kun sitä harrastavat ikääntyvät. Nyt nuoret ovat löytäneet Lapin luonnon. Tänä kesänä aiotaan panostaa vaellusreittien kehittämiseen ja niistä tulee tietoa myös nettiin. Näin kertoo markkinointijohtaja Tarja Manninen Inari-Saariselkä matkailu Oy:stä.

– Meillä on huomattu tällainen uusi vaeltajasukupolvi. Meille tulee hyvin paljon nuoria pariskuntia, kaveriporukoita, jotka lähtevät sitten kansallispuistoon. Outdoor-henkisyys on palannut ihmisille ja nuorison hyväksi harrastusmahdollisuudeksi, iloitsee Manninen.

Pohjois-Lapissa vietetään myös Lemmenjoen kansallispuiston sekä Sompion ja Kevon luonnonpuiston kuusikymmentävuotisjuhlaa erilaisin tapahtumin.

Matkailijoiden lisääntynyt kiinnostus luontoon näkyy myös siinä, että viime kesänä avatun Levi-Ylläs-maastopyöräilyreitin suosion uskotaan kasvavan.

Levin Matkailu Oy:stä kerrotaan myös, että valmiiksi laadittuihin matkailijoiden viikko-ohjelmiin on tänä kesänä lisätty yöttömän yön tekemisiä: valokuvausta, kanoottireissuja ja ratsastusta.

Enontekiöläisen Hetan majatalon yrittäjän Tiina Vuontisjärven mukaan tuleva kesä pyörii jo olemassa olevien kesätapahtumien ympärillä. Perinteinen luontomatkailu on hänen mukaansa paikkakunnan vahvuus.

Ulkomaalaisia matkailijoita voi tulla aiempaa enemmän

Kyselyn ainoa kaupunkiseutu, Rovaniemi, saa lisää musiikkifestivaaleja kesään, peräti kaksi. Jutajaisten loppuminen sekä heinäkuussa remontin vuoksi kiinni oleva lentoasema kuitenkin hieman varjostavat matkailukesää.

– Rollo Pop, joka pyörii kaupungin ytimessä, on ihan uusimpana ja sitten siellä on Iskelmäfestivaalia, joka on tuolla Ounaspaviljongin puolella, Rovaniemen matkailun ja markkinoinnin toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo.

Rovaniemellä järjestetään ensi kesänä myös joitakin vuosia taukoa pitänyt Down By The Kemijoki -rockfestivaali.

Kaikki haastatellut eivät lähde arvioimaan vielä kesän matkailijamäärää, koska alueen yrityksiltä ei ole kerätty tietoa. Yleinen arvio on kuitenkin, että ulkomaalaisia matkailijoita tulee Lappiin hyvin, ehkä paikoin jopa enemmän kuin viime kesänä.

Kesällä kotimaiset matkailijat tekevät nopeita päätöksiä, ja siksi kesäkauden turistimäärää on siltä osin hankala ennustaa.

– Kesälomalaiset aika pitkälti tekevät suunnitelmia siinä matkan aikana, ei ole ehkä sellaista perinnettä ennakkovarauksien tekemisestä kuin talvella on, sanoo Pyhä-Luosto matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Summanen.