Euroviisufinaali näytetään ensimmäistä kertaa suorana Yhdysvalloissa – seksuaalivähemmistöjen kaapelikanava tuo kisat myös kännyköihin

Amerikkalaiset viisufanit ovat tähän asti seuranneet laulukilpaa netissä, mutta nyt finaali nähdään suorana televisiossa ensimmäistä kertaa. Euroviisuorganisaatio on innoissaan pääsystä maailman suurille tv-markkinoille.

kulttuuri
Måns Zelmerlöw tuulettaa lasinen pokaali käsissään.
Lauantai-illan viisufinaalin voitti Ruotsin Måns Zelmerlöw 23. toukokuuta.Helmut Fohringer / EPA

Euroopan yleisradioyhtiöiden liitto EBU sopi viisufinaalin esitysoikeuksista Viacom's Music & Entertainment Groupiin kuuluvan Logo (siirryt toiseen palveluun)-kanavan kanssa.

Logo on seksuaalivähemmistöjen kaapelikanava, joka on katsottavissa lähes 50 miljoonassa amerikkalaiskodissa. Televisiosuoran lisäksi Logo striimaa euroviisufinaalin nettisivuilleen. Sitä voi seurata myös kanavan älypuhelinsovelluksella.

EBUn Euroviisujohtaja Jon Ola Sand on tohkeissaan siitä, että "maailman isoin viihdeshow" lähetetään ensimmäistä kertaa yhdellä suurimmista televisiomarkkinoista.

– Euroviisut ovat nyt aidosti globaali ilmiö. Olemme äärettömän onnellisia siitä, että yhdysvaltalaiskatsojat liittyvät eurooppalaisten, aasialaisten ja australialaisten joukkoon kokemaan maailman pisimpään televisiossa näytetyn, vuosittaisen laulukilpailun.

Viisufanit Yhdysvalloissa ovat tähän asti seuranneet kisoja lähinnä eurooppalaisten nettisivujen, Euroviisujen sivuston ja You Tuben kautta. Keskustelupalstoilla on nyt kannettu huolta siitä, estetäänkö nettikatselu sopimusteknisistä syistä esimerkiksi yksinoikeuteen vedoten. Nettikeskusteluissa on lisäksi harmiteltu sitä, että Logo televisio vain finaalilähetyksen.

Euroviisut esitetään 42 osallistujamaassa, joiden joukossa on nyt toistamiseen Australia. Lisäksi viisuja seurataan televisiosta Kiinassa, Uudessa Seelannissa, Kazakhstanissa ja Portugalissa. Viisuyleisöä oli viime vuonna maailmanlaajuisesti lähes 200 milljoonaa.