Kirkon uudesta väristä nousi iso poru Kälviällä: "Miksi pilata kaunis rakennus?"

Kirkon ja tapulin värinmuutos on nostattanut vastalauseiden myrskyn Kokkolan Kälviällä. Seurakunnan Facebook-sivulla tehdyssä kyselyssä yli 200 kommentoijaa vastusti uutta väritystä, kun Kälviällä on 4500 asukasta. Kannatusta ehdotus sai vain reilulta viideltätoista. Rakennustoimikunta perustelee muutosta, sillä että kirkko palautettaisiin alkuperäisväriinsä. Uusi väri olisi kellertävänruskea nykyisen vaaleanharmaan sijaan.

Kotimaa
Kälviän kirkko.
YLE / Kia-Frega Prepula

Valtaosa seurakunnan kyselyyn vastanneista pitää yli 100-vuotiaan kirkon sekä tapulin nykyistä väriä kauniina, raikkaana ja tarpeeksi vaaleana. Osa kommentoijista kauhistelee myös peltikaton maalaamista tummaksi sekä ikkunalautojen ruskeaa sävyä.

– Nykyinen väri on juhlava ja kaunis, miksi pilata kaunis kirkko?, kirjoitti eräs kommentoija Kälviän seurakunnan Facebook-kyselyssä.

Eihän tämä mikään kansanäänestysasia ole, eli pitää asiantuntijoitakin kuunnella.

Lopulta arkkitehdin ehdottaman värisuunnitelman kuvat poistettiin seurakunnan Facebook-sivuilta, koska ne eivät rakennustoimikunnan jäsenen, seurakuntayhtymän toimistopäällikkö Eero Hannin mielestä vastanneet sitä, miltä värit näyttäisivät luonnossa.

Arkkitehdin ehdottamista vaihtoehdoista on tehty jo periaatepäätös eli kirkko maalattaisiin kellertävänruskeaksi ja tapuli saisi lisää vaaleanvihreän sävyjä. Lopulliseen päätökseen vaikuttavat kirkon koemaalaus ja Museoviraston lausunto.

– Historiallisissa kohteissa on tärkeää, että se on oman aikakautensa edustaja. Sellaista tyyliä tässä haetaan, kertoo Hanni.

Yleisötilaisuus kaikille avoin

Vaikka periaatepäätös on tehty, vakuuttaa toimistopäällikkö Hanni, että kälviäläiset ehtivät vielä vaikuttaa väritykseen. Ainakin viimeistään 17. toukokuuta järjestettävässä yleisötilaisuudessa sana on vapaa. Siellä selvityksen tehnyt arkkitehti esittelee suunnitelmaa. Samassa kokouksessa väri lyödään lukkoon.

– Siellä voi lausua mielipiteensä, ne otetaan huomioon. Mutta eihän tämä mikään kansanäänestysasia ole eli pitää asiantuntijoitakin kuunnella, viittaa Hanni arkkitehdin selvitykseen.

Mahdollisuus arkkitehdin väriehdotelman kaatamiseenkin on vielä olemassa, sanoo Hanni.

– Kaikki on mahdollista. Niin kauan kuin väriä ei ole laitettu seinään, muutoksia voi tulla.

Kälviän kirkon maalaus on tarkoitus aloittaa jo toukokuun lopulla – budjetti on noin 350 000 euroa. Valmiina työn pitäisi olla jo elokuussa.