Yle Isisiltä vallatussa Palmyrassa: Venäläissotilaat näyttävät valmistautuvan pitkään sotaan

Venäläisiä sotilaita näkyy joka paikassa äärijärjestö Isisiltä takaisin vallatussa Palmyrassa. Venäjä ei näytä vetäytyvän Syyriasta. Esimerkiksi Palmyrassa venäläisjoukoille tuodaan asuinkontteja, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen.

Tadmurin kaduilla näkee venäläisiä sotilaita partioimassa. Venäläisiä on myös aavikolla kaupungin ulkopuolella. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Ohi jyristää venäläisiä BTR-panssariajoneuvoja.

– Älkää kuvatko. Se on kiellettyä, huutaa hermostunut Syyrian tiedotusministeriön virkailija, kun yritämme ottaa kuvia venäläisistä.

Venäläissotilaat näyttävät itse rennoilta. Jotkut jopa vilkuttavat panssariajoneuvoista.

Olemme Palmyran historiallisen rauniokaupungin laidalla sijaitsevassa uudessa kaupungissa, Tadmurissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäläiset panssariajoneuvot näyttävät olevan matkalla jonnekin kaupungin ulkopuolelle.

Venäläiset rakentavat tukikohtaa?

Venäläisjoukkoja näkyy alueella kaikkialla. Aavikolla Tadmurin ulkopuolella venäläissotilaat tähystävät vuorille.

Kaupunkiin vievällä tiellä venäläinen sotilassaattue kuljettaa ilmastoituja asuinkontteja. Pelkästään yhdessä saattuessa on kymmenkunta isoa konttia.

Jossain rakennetaan ilmeisesti uutta tukikohtaa. Toiminta ei näytä Venäjän paljon puhutulta vetäytymiseltä, vaan täällä valmistaudutaan pikemminkin pitkään läsnäoloon.

“Kiitos venäläisille ja iranilaisille”

Venäläiset auttoivat Syyrian armeijaa erityisesti ilmaiskuilla, kunPalmyran rauniokaupunki ja vieressä sijaitseva uusi kaupunkinvallattiin takaisin Isisiltä.

Venäläiset ovat merkanneet raivaamansa rakennukset Tadmurissa. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Voitot eivät vaikuta sinänsä helpottaneen siviilien ahdinkoa. Tadmurin 70 000 asukkaan kaupunki on kärsinyt pahasti taisteluissa.

Brittiläinen Sky News -uutiskanava julkaisi äskettäin dokumentteja (siirryt toiseen palveluun), joiden väitetään todistavan Syyrian armeijan ja Isisin toimivan yhteistyössä.

Sky Newsin mukaan Isis olisi vetänyt raskaat aseensa alueelta sovittuaan vetäytymisestään ensin Syyrian armeijan kanssa. Taistelujen jäljet viittaavat kuitenkin siihen, että kaupunki otettiin takaisin voimatoimin.

Palmyran raunioiden viereissä sijaitsevan uuden kaupungin, Tadmurin, kaupungintalo on vahingoittunut taisteluissa. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Monet talot ovat romahtaneet tai palaneet. Talojen edustalla näkyy pieniä avolava-autoja, joihin asukkaat ovat kuormanneet tuhotuista kodeistaan löytämiään patjoja ja huonekaluja.

Kadulla mies työntää kärryä, johon on lastattu sohva ja tuoleja.

 – En tiedä, voiko näitä huonekaluja enää käyttää. Olen kuitenkin onnellinen, että olen saanut tulla takaisin. Siitä kiitos venäläisille ja iranilaisille,  Abu Muhammadiksi esittäytyvä mies sanoo.

Abu Muhammad kuljettaa kotinsa huonekaluja tilapäiseen varastoon. Kuva: Tom Kankkonen / YLE

Muhammad kertoo, että ainakin pari seinää on vahingoittunut hänen kodissaan. Myös pihamaalla on palanut.

Syyrian armeijaa syytetään ryöstelystä

Läheisellä kadulla tunnelma on kireä. Kadun päässä näkyy venäläinen panssariajoneuvo. Asukkaat etsivät talojen raunioista tavaroitaan.

– Rakensin tätä kotia 30 vuotta. Olisivat edes jättäneet sen polttamatta, valittelee mies tuhotun kotitalonsa edustalla. Nokiset seinät ovat täynnä halkeamia.

Mies ei ole vihainen Isisille vaan syyrialaissotilaille. Hän epäilee, että Syyrian armeija tuikkasi talon tuleen sen jälkeen, kun sotilaat olivat ryöstäneet kodin tyhjäksi.

Tadmurin asukkaat hakevat tavaroitaan kodeistaan. Viranomaiset ovat luvanneet, että asukkaat saavat palata asumaan kaupunkiin, kunhan sähköt ja vedet on palautettu. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Pari muuta miestä nyökkäilee vieressä. Kukaan ei halua kertoa nimeään.

Se joka  yrittää pilata ”virallisen” tarinan onnistuneesta takaisinvaltauksesta voi joutua  vaikeuksiin. 

Miesten valitus loppuukin nopeasti, kun Syyrian tiedotusministeriön mies marssii rivakasti paikalle.

Syyriassa moni kertoo, että maan armeija antaa sotilailleen vapaat kädet ryöstellä koteja taistelujen jälkeen. Väitteiden mukaan ryöstely on sotilaille eräänlainen palkkio hyvin tehdystä työstä.