Viime viikon runsaat sateet viivyttävät pellolle menoa Kymenlaaksossa

Maatalousyrittäjä Eero Sorsa ei ole aloittanut vielä kevätkylvöjä Elimäellä. Pro Agrian viljelyasiantuntijan Eino Heinolan mukaan jopa 60 millimetrin sademäärä kasteli Kymenlaakson saviset pellot niin, että kylvöille päästään vasta ensi viikolla.

kylvö
kuvassa on  nuori lyhythiuksinen mies, jonka taustalla näkyy vihreää niittyä ja koivikkoa.
Maatalousyrittäjä Eero Sorsa aloittaa kevätkylvöt toukokuun toisella viikolla Elimäellä.Kirsi Partanen / Yle

Viime viikon voimakkaat vesisateet Kymenlaaksossa viivyttävät vielä peltotöitä.

Pro Agrian viljelyasiantuntijan Eino Heinolan mukaan jopa 60 millimetrin sademäärä kasteli Kymenlaakson saviset pellot niin, että kylvöille päästään vasta ensi viikolla.

– Sade sulatti tehokkaasti roudan maasta, mutta vettä tuli niin paljon, että etenkin savipeltojen kuivumiseen menee nyt enemmän aikaa.

Lämpimät säät puolestaan edistävät nyt kasvua. Heinolan mukaan syysviljojen ja nurmien lannoituksia päästään tekemään Kymenlaaksossakin jo tällä viikolla.

Eino Heinolan mukaan kevät on keskimääräisessä aikataulussa, sillä normaalikeväänä kylvöt Kymenlaaksossa ovat alkaneet juuri äitienpäivän paikkeilla.

Elimäellä odotellaan vielä

Maatalousyrittäjä Eero Sorsa ei ole aloittanut vielä kevätkylvöjä Elimäellä. Hän viljelee vuoroviljelynä vehnää, mallasohraa, härkäpapua ja kauraa. Kylvö alkaa vehnästä ja jatkuu härkäpavulla. Kaurat jäävät viimeisiksi kylvettäviksi.

– Olen normaalissa aikataulussa, jos pääsen aloittamaan kylvöt ensi viikolla. Aikainen kevät tästä olisi tullutkin, ellei olisi satanut niin rankasti. Toivottavasti pellot eivät ole päässeet liettymään runsaan sateen vuoksi. Olemme lajitelleet ja peitanneet jo siemenet, hankkineet lannoitteet varastoon ja syysvehnät lannoitimme pari viikkoa sitten, kertoo Eero Sorsa.