SR: Saamenlippu kielletty euroviisuissa

Samalla kiellettyjen lippujen listalla saamenlipun kanssa on esimerkiksi Palestiinan lippu ja terroristijärjestö Isisin lippu.

Sápmi
Suoma, Sámi ja Eurohpa Uniovnna leavggat
Eljas Niskanen / Yle

Kun saamelaisartisti Agnete Johnsen kilpailee euroviisuissa Tukholmassa toukokuussa, eivät katsojat saa heilutella yleisössä saamenlippuja, Ruotsin saamenradio kertoo.

Euroviisukatsojilla on usein mukanaan lippuja ja bannereita, joilla omaa suosikkia kannustetaan.

Eurovision-laulukilpailun säännöissä kuitenkin lukee, että katsojat saavat tuoda kilpailupaikalle vain osallistujamaiden lippuja tai YK:n täysien jäsenmaiden lippuja.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi saamenlippu on kielletty Eurovision-laulukilpailussa.

"Ymmärrän, että tämä voi olla herkkä asia"

Agnete Johnsen
Kenneth Haetta

Norjaa edustaa tämän vuoden euroviisuissa saamelainen Agnete Johnsen.

– Teknisesti ottaen on totta, saamenlippu ei ole osa YK:ta eikä sillä ole edustusta euroviisuissa. Ymmärrän, että asia voi olla melko herkkä, sillä Agnetella on saamelaiset juuret, Eurovision-laulukilpailun tiedotuspäällikkö Paul Jordan kommentoi.

Lipuista on noussut kiivas keskustelu, sillä esimerkiksi Walesin lippu on kielletty, vaikka yksi Iso-Britannian edustajista on walesilainen. Myös baskien lipun käyttö on puhututtanut ja Palestiinan diplomaattikunnan edustaja on vaatinut, että järjestäjät pyytävät virallisesti anteeksi Palestiinan lipun kieltämistä, Ruotsin saamenradio kertoo.

Myös esimerkiksi terroristiryhmä Isisin lippu on kielletty laulukilpailussa, AJ+ kertoo.

Poikkeus: EU- ja sateenkaariliput

Kieltoon liittyy kaksi poikkeusta.

EU-lippu ja seksuaalivähemmistöjen sateenkaarilippu ovat sallittuja. Asiasta päättää mediaedustajien ryhmä, johon kuuluu muun muassa SVT ja eri medioita.

Jos joku kuitenkin tuo saamenlipun saliin, miten sitten käy?

– Portsarit päättävät asiasta. Virallisesti saamenlippu ei ole sallittu nykyisten sääntöjen puitteissa. Juuri nyt en pysty sanomaan tarkasti, mitä ovien luona tapahtuu. Lippu voidaan ottaa pois, mutta en voi sitä taata, Paul Jordan sanoo.

Tämän vuoden euroviisufinaali järjestetään 14.5. Tukholmassa.