1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kuusenlatvuksissa runsaasti mätiä – ahventen kutu onnistui keinopesissä kaupunkialueella

Kalojen lisääntymistä kaupunkialueen vesissä voidaan elvyttää keinotekoisilla kutualustoilla. Vaasassa keskelle kaupunkia Onkilahteen ahventen kutualustoiksi upotetut kuusen oksat ja latvukset päästiin tarkistamaan vapun jälkeen. Kokeilun voitiin todeta onnistuneen hyvin.

Kuuset upotettiin merenlahteen helmikuussa. Nyt niissä on runsaasti mätinauhoja. Kuva: Jussi Laine / Yle

Vaasan Onkilahteen upotetut kalojen kutualustat eli turot ovat tuottaneet tulosta. Alustoja laitettiin helmikuussa jään alle neljätoista ja nyt näyttää siltä, että ahvenet ovat löytäneet turot ja laskeneet niille mätinauhansa.

– Tämä on vanha perinteinen tapa, mutta kaupunkialueella uutta, kertoo kokeilun puuhamies kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju.

Ojaharju nosteli tiistaina varovasti pintaan veteen upotettuja kuusen latvuksia ja oksia. Kuuset ovat toimineet kutualustoina oikein hyvin. Monissa alustoissa oli jopa kolme pitkää mätinauhaa.

Odotus palkittiin. Juha Ojaharju pääsi tutkimaan turoja ja saattoi todeta, että kutu on onnistunut. Kuva: Jussi Laine / Yle

– Noin viikon kuluttua ne ovat kuoriutuneita ahvenenpoikasia, näistä syntyy satoja ellei tuhansia poikasia. Näyttää hyvältä, kyllä nämä turot toimivat. Aivan selvästi kutupaikoille ja turoille on tilausta.

Keinopesiä ahvenille ryhdyttiin tekemään, koska kutualueista on pulaa rakennetuissa ympäristöissä. Ahvenet tarvitsevat mädin laskemiseen alustan, joka on irti pohjasta. Turot toimivat myös suojapaikkoina kaloille myöhemmin kudun jälkeen.

Joulukuuset kierrätykseen

Kudun onnistumiseen ollaan kalastajien keskuudessa enemmän kuin tyytyväisiä. Kalakantojen vahvistuminen tietää toivottavasti kalastajille isompia saaliita ja lisää innostusta kaupunkikalastukseen. Onkilahti on perinteinen onkipaikka ja vanhastaan tunnettu ahvenistaan.

Vaasalaiset voivat tuoda joulukuusensa kutualustoiksi. Pannaan joulukuuset ahventen hyväksi kiertoon!

Juha Ojaharju

Juha Ojaharjun mukaan nyt näyttää siinäkin mielessä hyvältä, että rankkasateita ei ole luvassa ja lämmintäkin riittää. Poikasten kuoriutumiselle ja varttumiselle on parhaat mahdolliset olosuhteet.

– Ensimmäinen viikko kuoriutumisen jälkeen menee poikasilla vararavinnolla ruskuaispussin varassa, mutta sen jälkeen pitää olla sapuskaa tarjolla. Lämpö tietää hyvää ahvenille sillä kun vesi lämpenee, syntyy paljon syötävää, pieniä vesikirppuja ja muuta.

Vaasassa suunnitellaan jo jatkoa kutuprojektille. Tämän kevään onnistuminen kannustaa seuraavaan yritykseen, ja tarkoitus on upottaa uudet kutualustat veteen heti joulun jälkeen.

– Vaasalaiset voivat tuoda joulukuusensa kutualustoiksi. Pannaan joulukuuset ahventen hyväksi kiertoon!