1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Työministeri Lindström: Pitkäaikaistyöttömälle on annettava mahdollisuus

Pitkät työttömyysjaksot ovat työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan vakava ongelma. Hän kannustaa työttömiä etsimään piilossa olevia työpaikkoja.

Kuva: Yle

Työministeri Jari Lindström (ps.) on huolissaan pitkäaikaistyöttömien kasvavasta määrästä. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita on työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan ensi vuonna lähes 140 000. Määrä on jo lähes 40 prosenttia kaikista työttömistä ja liki 40 000 henkilöä enemmän kuin viime vuonna.

– Se on hurja luku ja se on vakava ongelma suomalaisessa työelämässä. Se vaatii tietysti myös asennekasvatusta siitä, että näille ihmisille annettaisin mahdollisuus. Eihän se ammattitaito heiltä mihinkään ole kadonnut.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pitkään työttömänä olleita pyritään auttamaan takaisin työelämään muun muassa starttirahan ja palkkatuen avulla.

– Meidän ongelmahan on, että nämä ihmiset pyörivät siinä samassa pyörässä, että he ei pääse eteenpäin seuraavalle portaalle, ja siihen me pyritään sitten vaikuttamaan.

Viesti työttömälle: Kannattaa olla aktiivinen

Lindström ymmärtää pitkään työttömänä olleiden turhautumisen, jos satojen hakemusten lähettämisen jälkeenkään työtä ei ole löytynyt.

Se on hurja luku ja vakava ongelma suomalaisessa työelämässä.

Jari Lindström

Hän kannustaa kuitenkin yrittämään vielä. Lindströmin mielestä myös vanhat keinot kannattaisi ottaa käyttöön.

– Mennään työpaikoille kysymään, onko töitä. Työpaikkoja on siellä jossakin. On paljon yrityksiä, jotka eivät halua laittaa hakuun työpaikkoja. Nämäkin tilaisuudet kannattaa käyttää hyväksi.

Näissä tapauksissa voisi Lindströmin mielestä hallituksen esittämästä työnäytekokeilusta olla apua. Hänen mielestään työnäytekokeilu "lähti ihan väärällä kulmalla" julkisuuteen ja se ymmärrettiin jopa tahallaan väärin.

Mennään työpaikoille kysymään, onko töitä.

Jari Lindström

Lindström korostaa, että nyt selvitetään onko löydettävissä uusi malli työn hakemiseen ja kannattaako sitä viedä määräaikaisena kokeiluna eteenpäin. Ajatusta on esitelty tarkemmin ammattiliitoille, ja Lindström toivoo pahimpien pelkojen hälvenneen tapaamisen myötä. Hän korostaa, että mistään ilmaisen työn teettämisestä kokeilussa ei ole kyse.

Uudet ideat kelpaavat ministerille – myös oppositiolta

Lindström uskoo, että hallituksen kivikova tavoite 110 000 uuden työpaikan syntymisestä voi vielä onnistua, jos kaikki menee nappiin. Siihen hallitus tarvitsee monien omien toimiensa lisäksi työmarkkinajärjestöjen tukea.

Kilpailukykysopimuksen hyväksymisen ja paikallisen sopimisen edistymisen lisäksi työmarkkinajärjestöiltä toivotaan myös uusia ideoita. Ne on kutsuttu koolle toukokuun puolivälissä. Ministerillä ovat työn alla syksyn budjettiriiheen tuotavat keinot työllisyyden parantamiseksi.

Valoa on tunnelin päässä, mutta valtavasti on vielä työtä edessä.

Jari Lindström

– Kuuntelen myös opposition ideoita. Kaikki viisaus ei asu hallituksessa. Oppositiolla on ihan viisaitakin ajatuksia.

Hallitus ei kuitenkaan ole luopumassa yrittäjyys- ja työllisyyspakettiin sisältyvistä työttömyysturvan kiristyksistä. Kaikki keinot lisätä kasvua ja painaa työttömyyttä alas pysyvät Lindströmin mukaan hallituksen työkalupakissa. Pitkäaikaistyöttömyyteen ei ole luvassa helpotusta ennen kuin työllisyystilanne paranee.

Lindström on tyytyväinen siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työttömyyden kasvu on pysähtymässä ja varsinkin rakennusalalle on tulossa uusia työpaikkoja. Rakennusalan elpyminen ei kuitenkaan yksinään riitä vetämään taloutta sellaiseen kasvuun, että työttömyys vähenisi tuntuvasti.

– Valoa on tunnelin päässä, mutta valtavasti on vielä työtä edessä, arvioi Lindström.