HAMK vie talojen rakentamisosaamista Afrikkaan

Hämeen ammattikorkeakoulun johdolla kehitetään energiatehokkaiden ja edullisten talojen rakentamisosaamista Keniassa. HAMKin asiantuntijuutta hyödynnetään energia-, vesi- ja sanitaatiokysymyksissä.

Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijan paidassa lukee koulun nimi.
Yle

Hämeen ammattikorkeakoulu vie energiatehokkaiden talojen rakentamisosaamista Afrikkaan. Parhaillaan HAMKin johdolla kehitetään energiatehokkaiden ja edullisten talojen rakentamista Keniassa.

Kuumassa ja kuivassa Pohjois-Keniassa on puutetta sekä vedestä että energiasta, mutta myös kohtuuhintaisista asunnoista. Hankkeen tavoitteena onkin löytää paikallisiin oloihin sopivia ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestäviä rakennusteknisiä ratkaisuja, joita voidaan levittää ja hyödyntää muuallakin Keniassa tai Itä-Afrikassa.

Pilottirakennusprojektissa etsitään muun muassa tapoja hyödyntää paikallisia rakennusmateriaaleja ja selvittää aurinkoenergian mahdollisuuksia esimerkiksi veden lämmittämisessä ja kotitalouksissa käytettävän energian tuotannossa.

Keskeinen osa hanketta on paikallisten toimijoiden kouluttaminen ja opastaminen ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävässä rakentamisessa.

Toiminta rakentuu verkostoille, joissa ovat mukana myös paikalliset järjestöt ja yrittäjät. HAMK koordinoi hanketta.