Olympiatuli saapui Brasiliaan – video

Brasilia valmistautuu elokuun olympialaisiin poliittisen kriisin kourissa. Olympiasoihdun vastaanotto saattaa jäädä virkasyytteen uhkaaman presidentti Dilma Rousseffin viimeiseksi suureksi julkiseksi esiintymiseksi presidenttinä.

Silmälasipäinen mies tummassa puvussa laskeutuu lentokoneesta portaita alas lyhdynnäköinen kullankeltainen esine kädessään. Koneen kyljessä on olympiarenkaat ja siinä lukee Rio 2016, Apoiador oficial.
Olympiatuli saapui pääkaupunkiin Brasiliaan. Soihtu lähtee kolmen kuukauden kiertueelle. Olympialaiset alkavat elokuussa.

Sveitsistä Genevestä saapunut lentokone toi tiistaiaamuna paikallista aikaa olympiatulen pääkaupunki Brasíliaan. Rion olympialaisten järjestelykomiten johtaja Carlos Nuzman kantoi soihdun koneesta.

Olympiasoihtu lähtee kolmen kuukauden kiertueelle, joka huipentuu Rio de Janeirossa Maracanãn stadionille elokuun 5. päivä, kun kisat alkavat.

Ensimmäinen soihdunkantaja on Fabiana Claudino, joka toimi Brasilian lentopallojoukkueen kapteenina, kun se voitti olympiakultaa 2012. Soihtu kulkee kaikkiaan 329 kaupungin halki ja sitä ehtii kuljettaa 12 000 soihdunkantajaa.

Taantuma ja poliittinen kaaos varjostavat juhlia

Kyseessä ovat Etelä-Amerikan ensimmäiset olympialaiset. Brasilia valmistautuu Rion olympialaisiin kuitenkin vähemmän juhlavissa tunnelmissa kuin oli odotettu. Maa on ankaran taloustaantuman ja poliittisen kriisin kourissa, ja presidentti Dilma Rousseff kamppailee asemastaan.

Brasilian senaatin odotetaan ensi viikolla äänestävän Rousseffin hyllyttämisestä virastaan kuudeksi kuukaudeksi, kun senaatti pohtii hänen asettamistaan virkasyytteeseen budjettilukujen vääristelystä.

Kun olympialaiset alkavat elokuussa, ne avaa todennäköisesti varapresidentti Michel Temer.

Urheiluministeri: ei vaikutusta kisoihin

Hallintoa lamauttaa myös valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin laaja korruptioskandaali, joka on ryvettänyt niin hallitsevien puolueiden kuin oppositionkin poliitikkoja.

Viranomaiset ovat vakuutelleet, että poliittinen sekasorto ei vaikuta olympialaisiin.

– Kisoihin valmistautumisen kannalta kriisillä ei ole mitään vaikutusta, urheiluministeri Ricardo Leyser sanoi uutistoimisto AFP:lle viime viikolla.

Viranomaisten mukaan suurin osa olympialaisten vaatimista rakennustöistä on saatu valmiiksi. Töitä varjostivat 11 työläisen kuolemat onnettomuuksissa.