1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihapuhe ja toimittajien itsesensuuri sananvapauden uhkia Suomessa

Suomessa sanan- ja lehdistönvapaus ovat juurtuneet syvälle suomalaisuuteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei niillä olisi uhkia meilläkin. Uhat on otettava todesta, sanoo Ilkka Nousiainen Toimittajat ilman rajoja -järjestöstä.

Kotimaan uutiset
Katkaistu lyijykynä
Ville Kinnunen / Yle

Sananvapauteen liittyy aina vastuu ja harkinta. Sellaista absoluuttista sananvapautta ei olekaan, että joku saisi mennä torille huutamaan rajattomasti ihan mitä haluaa, toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.

– Aina pitää muistaa, että jos on vapauksia, on myös vastuuta ja velvollisuuksia, Ilkka Nousiainen muistuttaa.

Nousiasen mukaan Suomi on ollut viime vuodet Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksin kärjessä. Kärkimaita ovat myös Hollanti, Norja ja Ruotsi. Euroopasta löytyy myös maita, joissa sananvapaus on uhattuna.

– Vaikka Puola, Unkari ja Turkki, joissa sananvapaus on ahtaalla, Nousiainen sanoo.

– Oikeastaan koko maailmassa sananvapaus on kaventunut viime aikoina. Toimittajilla ei ole mahdollisuutta saada tietoa, saada oikeata tietoa, on disinformaatiota, vihapuhetta ja monennäköistä painostusta hallitusten taholta. Ja viime kädessä tietysti toimittajia murhataan työnsä takia.

Sananvapaus syvällä suomalaisuudessa

Ilkka Nousiaisen mukaan tilannetta, jossa Suomessa ei olisi sananvapautta, on vaikea kuvitella. Sananvapaus on meillä demokratian kulmakivi ja lehdistönvapautta pidetään itsestäänselvänä.

– Se on juurtunut syvälle suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan kansalaistaitona ja perintönä.

Jos meillä ei olisi ammattitoimittajia eikä sananvapautta, me eläisimme hyvin toisenlaisessa maailmassa.

Ilkka Nousiainen, puheenjohtaja

Suomessakin sananvapauteen kohdistuu tällä hetkellä uhkia, jotka on otettava tosissaan.

– Sanotaan, että pakolaiskeskustelu on jollain tavalla ryöpsähtänyt yli. On vihapuhetta, joka on sananvapautta nakertava ilmiö, Nousiainen sanoo. Vihapuhetta esiintyy etenkin sosiaalisessa mediassa, mutta myös printtimediassa.

Toisena uhkana Nousiainen mainitsee toimittajien itsesensuurin.

– On pidettävä huolta, ettei se rajoita toimittajien työskentelyä. Siitä ei ole oikeastaan mitään näyttöä, mutta se on aina pidettävä mielessä, että pyritään totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

– Jos meillä ei olisi ammattitoimittajia eikä sananvapautta, me eläisimme hyvin toisenlaisessa maailmassa.

Lue seuraavaksi