1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus etsii johtajaa – mikä meni pieleen?

Kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa Alexander Stubb hurmasi kokoomusväen ja kukisti puheenjohtajan vaalissa Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren. Hurmos on häipynyt, ja kesäkuussa Lappeenrannan puoluekokouksessa Stubb joutuu taistelemaan paikastaan Petteri Orpoa ja Elina Lepomäkeä vastaan.

politiikka
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo.
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo.Jarno Kuusinen ja Petteri Paalasmaa / AOP

Kokoomuksessa istuva puheenjohtaja on haastettu puoluekokouksessa viimeksi vuonna 1993, kun Maija Perho haastoi Pertti Salolaisen. Perho hävisi selvin numeroin, mutta jo vuotta myöhemmin Salolainen joutui lähtemään ja tilalle nousi Sauli Niinistö.

Salolaisen ja Stubbin kohtaloissa on paljon yhteistä. Molemmat ovat olleet ääniharavia, kenttäväen hurmos on nostanut heidät puoluejohtoon ja politiikan karu arki on pudottanut heidät maan pinnalle.

Kokoomusjohtajien vuoristorata

Kokoomuksen johtajavalinnat ovat viime vuosikymmeninä kulkeneet vuoristorataa.

Salolainen nousi kokoomuksen johtoon Ilkka Suomisen vahvan johtajakauden jälkeen, Sauli Niinistön vahvaa johtajakautta seurasi Ville Itälän epäonnistuminen, ja Jyrki Kataisen vahvan johtajakauden jälkeen on ollut Stubbin vuoro kompastella.

Kaksi vuotta sitten Stubb haastoi Risikkoa ja Vapaavuorta poliittisesti oikealta ja kentän kautta. Puoluekokouksen enemmistö uskoi, että tästä kolmikosta Stubbilla oli parhaat mahdollisuudet viedä kokoomus ykköseksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Lahdessa Stubb keräsi ensimmäisellä kierroksella 337, Risikko 266 ja Vapaavuori 258 ääntä. Ratkaisevassa äänestyksessä Stubb voitti Risikon äänin 500–349.

Stubb epäonnistui pääministerinä

Stubb peri Kataiselta puolueen, joka oli voittanut kaikki edelliset vaalit. Stubb peri myös pääministerin paikan ja aiemmin suositusta ulkoministeristä (Kataisen hallituksessa eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä) tuli nopeasti epäonnistunut pääministeri.

Eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015 kokoomus jäi keskustan ja perussuomalaisten jälkeen kolmoseksi, mutta kokoomus pääsi hallitukseen kolmanneksi pyöräksi ja Stubb pelastui valtiovarainministeriksi.

Kuluneen vuoden aikana Stubb on puolustautunut arvostelijoitaan vastaan kehumalla hallitusohjelmaa ja hallituksen politiikkaa lähes kokoomuksen unelmaksi.

Elina Lepomäki hyökkää oikealta

Elina Lepomäki peri Jyrki Kataiselta kansanedustajan paikan. Varasijalta eduskuntaan kesällä 2014 noussut Lepomäki uudisti valtakirjansa viime vaaleissa,ja hän on ottanut nopeasti paikkansa kokoomuksen markkinaliberaalin siiven suorapuheisena kellokkaana.

Jos Stubb haastoi kokoomuseliittiä arvostelemalla työmarkkinajärjestelmää ja vaatimalla kolmikannalta tulosvastuuta, niin Lepomäki on vielä pykälän tiukemmalla linjalla.

Lepomäen tulilinjalla on ollut Sipilän hallituksen lempilapsi, kilpailukykysopimus, joka on Lepomäen mielestä vesittämässä paikallisen sopimisen ja työmarkkinoiden uudistamisen.

Kun kilpailukykysopimuksen hyväksyminen oli pääministeri Sipilälle ”paras päivä pääministerinä”, niin Lepomäki on toivonut sopimuksen kaatuvan.

Petteri Orpo haastaa keskeltä

Kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo puhui lämpimästi Jan Vapaavuoren valinnan puolesta. Kokoomuksen sisällä turkulainen Orpo on edustanut keskilinjaa.

Kataisen hallituksen kunta- ja sote-uudistusten pelastuspartiota johtanut Orpo oli nousussa puheenjohtajakisaan jo keväällä 2014, mutta perhesyihin vedoten hän jäi pois kisasta.

Orpon ministeriura alkoi Stubbin hallituksen maa- ja metsätalousministerinä. Salkku ei ollut Orpolle ihan ydinosaamisaluetta, mutta Varsinais-Suomen viljelijät olivat tyytyväisiä.

Sipilän hallituksessa Orpolle lankesi sisäministerin salkku. Yllätyksenä nopeasti päälle kaatunut maahanmuuttokriisi olisi voinut tuhota kerralla koko poliittisen uran, mutta tiukan asiallinen esiintyminen on nostanut Orpon ministeripörssin kärkeen.

Orpo ei ole kansanhurmaaja, mutta tässä tilanteessa se voi olla kokoomusväelle jopa helpotus.

Lue seuraavaksi