F. E. Sillanpää -oopperan ohjaava Marco Bjurström: "Voin lähteä puhtaalta pöydältä kokeilemaan asioita"

F. E. Sillanpäästä tekeillä oleva ooppera paljastaa tummia sävyjä Nobel-kirjailijan elämästä. Luvassa on moderni esitys vanhasta tarinasta. Oopperan johdossa debytoivat ohjaajana Marco Bjurström ja taiteellisena johtajana Waltteri Torikka.

Kotimaa
Sillanpää-oopperan takana olevat Marco Bjurströn, Vallteri Torikka ja Osmo Rauhala seisovat rinnakkain ravintolan baaritiskin edessä.
Nämä miehet tekevät vanhasta uutta. Marco Bjuström (vas.) ohjaajana, Waltteri Torikka taiteellisena johtajana ja Osmo Rauhala lavastajana. Toimittaja Mari Vesanummi tapasi tekijöitä Helsingissä.

Kansalliskirjailija Frans Emil Sillanpään elämästä on tekeillä ooppera Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa. Oopperaesityksen ohjaajana debytoi Marco Bjurström ja taiteellisena johtajana toimii – niin ikään roolissaan ensikertalainen – Waltteri Torikka.

Seppo Pohjolan säveltämä ja Panu Rajalan käsikirjoittama ooppera avaa Nobel-palkitun kirjailijan elämää ja kuvaa tummempiakin sävyjä.

– Tässä on hyvää se, että kyse ei ole sokerinhuuruisesta Nobel-voittajan sankaritarinasta, vaan tässä on paljon tummempiakin sävyjä. Aika paljon on sellaista, jota moni ei ole aiemmin tiennyt. Aika moni pystyy löytämään yhtymäkohtia omaan elämään tai läheisten elämään, kertoo Marco Bjurström.

Kyse ei ole sokerinhuuruisesta Nobel-voittajan sankaritarinasta, vaan tässä on paljon tummempiakin sävyjä.

ohjaaja Marko Bjurström

Esitys on Bjurströmille ensimmäinen oopperan ohjaajana. Bjurströmin mukaan oopperamaailman ulkopuolelta tuleminen antaa tietynlaista vapautta ohjaamiseen.

– Koska mulla ei ole oopperataustaa, voin lähteä puhtaalta pöydältä kokeilemaan asioita. Ehkä musiikkiteatterin maailmasta koitan siirtää sinne elementtejä tekemättä siitä musikaalia.

Bjurström haluaakin tuoda lavalle realismin tuntua, joka hänen mukaansa haihtuu yleensä oopperassa "kummalliseen pönöttämiseen".

Moderni esitys vanhasta tarinasta

Sillanpää-oopperaan on pyritty tuomaan moderneja elementtejä, joista yksi on esityksessä käytettävä monikanavainen äänentoisto.

– Meillä on yritetty ajatella tätä oopperateosta vahvasti draamana ja musiikkiteatterina. Tuodaan sinne monikanavaääntä, mitä kautta orkesteri tulee soittamaan sen ikään kuin livenä, sillä ajatuksella, että katsoja on orkesterin keskellä, kertoo taiteellinen johtaja ja nuoren Sillanpään roolin esittävä Waltteri Torikka.

Meillä on yritetty ajatella tätä oopperateosta vahvasti draamana ja musiikkiteatterina.

taiteellinen johtaja Waltteri Torikka

– Tekniikan ansiosta voidaan luoda illuusio jostain muusta paikasta tai ajasta, sanoo oopperan musiikin soittamisesta vastaava TampereRaw-orkesterin kapellimestari Petri Komulainen.

Bjurströmin ja Torikan lisäksi esityksessä debytoi kuvataiteilija Osmo Rauhala, joka suunnittelee oopperan lavastuksen.

– Koitetaan luoda sellainen värimaailma ja visuaalinen ilme, että se muistuttaa maaseutua sata vuotta sitten, mutta se kytketään tälle vuosituhannelle määrätyillä efekteillä. Sinne saattaa putkahtaa jotain uusinta tekniikkaa siltä osin kuin olosuhteet sallivat, paljastaa Rauhala.

Myllykolun kesäteatteri sijaitsee luonnonkauniilla alueella Hämeenkyrössä lähellä Frans Emil Sillanpään synnyinkotia.

Ooppera osa Suomi 100 -juhlavuotta

Hämeenkyrössä kesällä 2017 nähtävä ooppera on osa Suomi 100 -juhlintaa. Rauhalan ja Bjurströmin mukaan Sillanpää lukeutuu osaksi suomalaista identiteettiä.

– Minun käsitykseni mukaan hänellä on suuri merkitys kansallisen itsetunnon kohottajana, ja tämän oopperan jälkeen luulen, että se vielä kasvaa. Hän sotki oman elämänsä aika pitkälti ja kuitenkin sen jälkeen löysi jonkun järjen. Sitten tuli "Taata" Sillanpää, minkä moni muistaa lukemassa joulutarinoita, ja voisin kuvitella, että hänellä on suurempi merkitys kuin me monet edes tiedetään, pohtii Bjurström.

– Siinä on meidän itsenäistymisen vaiheen dilemma. Hän osui sellaiseen vaiheeseen, missä hän katsoi tätä asiaa taiteilijana ja puuttui niihin epäkohtiin riippumatta poliittisesta väristä, taustoittaa juhlavuoden esityksen lavastaja Rauhala.

Katso vuonna 1953 F. E. Sillanpäästä tehty lyhytelokuva Ylen Elävästä arkistosta.