1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Posti uudisti jakelua, osa saa aamulehden iltakahdeksalta – "Säästöä vai kiusantekoa?"

Osa pohjoissavolaisen Rautalammin kunnan asukkaista on joutunut huomaamaan, että päivän posti ilmestyy laatikkoon tuntikausia aiempaa myöhemmin. Kunnassa väsätään jo tulikivenkatkuista viestiä Postin hallintoneuvoston suuntaan.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Rautalampilainen Irma Hakkarainen on yksi niistä haja-asutusalueella asuvista, jotka ovat hermostuneet postin tuoreimmasta jakeluaikamuutoksesta.

Posti muutti huhtikuun viimeisellä viikolla jakeluaan (siirryt toiseen palveluun). Yritys itse puhuu postinjakelun "laajentamisesta kohti iltaa". Hakkaraiselle se tarkoittaa sitä, että ennen keskipäivällä tullut päiväposti saattaa nykyisin tulla jopa iltakahdeksalta. Samassa jakelussa tulee aamun sanomalehti.

– Posti on tullut nyt kello 16–20 haarukalla. Se ei ole mukava aikataulu. Kello 13 oli vielä siedettävä aika. Kyllä postinsa haluaisi paljon aikaisemmin. Onneksi radiosta kuulee uutisia pitkin päivää ja televisiosta katsotaan iltauutiset, mutta lehti on aina lehti.

Hakkarainen asuu Pakarilan kylällä, noin 14 kilometrin päässä Rautalammin kuntakeskuksesta.

Moneltako päiväposti jaetaan teille? Tässä artikkelissa voit merkitä tietosi karttaan ja auttaa meitä selvittämään, kuinka paljon postin jakeluajat vaihtelevat asuinpaikan perusteella.

Postin aluepäällikkö: Onnistunut uudistus

Postin Järvi- ja Pohjois-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilaisen mukaan jakelu-uudistuksessa tehtiin rakenteellinen muutos. Posti eriytti jakelun esityöt ja varsinaisen jakelun. Tarkoituksena ei suinkaan ole, että posti tulisi pysyvästi vasta iltakahdeksalta.

– Opettelemme vielä uusia reittejä. Tavoitteena on, että posti on perillä asiakkailla viimeistään kello 18. Eniten jakeluajat siirtyivät iltaa kohti maaseutualueilla.

Nykyisen postilain perusteella Postin on kuljettava vähintään kerran päivässä. Kellonajasta ei kuitenkaan puhuta mitään, joten jakelun siirtämiselle myöhemmäksi ei ole laillista estettä. Urpilainen itse pitää uudistusta onnistuneena.

– Yksi tavoite on tehostaa jakeluautojen käyttöä. Ennen autoa käytettiin tyypillisesti kahdesta neljään tuntia päivässä. Nyt saadaan enemmän ajoja, emmekä tarvitse niin paljon autokalustoa.

Hänen mukaansa jakelua kuitenkin seurataan koko ajan ja sitä voidaan myös muuttaa, mikäli niin päätetään.

Kunta aikoo kirjelmöidä hallintoneuvostolle

Rautalampilaisten näkökulmasta Postin uudistusta voi tuskin pitää onnistuneena. Pakarilan kylällä asuva Irma Hakkarainen sanoo harkitsevansa sanomalehden tilauksen lopettamista, jos sitä ei pysty saamaan aikaisemmin. Hänen mielestään postipalvelut saattavat kansalaiset eriarvoiseen asemaan.

– Täällä taajaman ulkopuolella tulee posti muutenkin myöhään ja taajamissa tuodaan posti kahdesti. Onko tämä säästöä vai kiusantekoa? Eihän se tietysti ole jakajien syy. Postin yläkerran herrat voisivat laskea taas uudestaan kustannusasiat.

Rautalammin kunnanvaltuusto aikoo puolestaan lähettää jo tämän päivän aikana Postin hallintoneuvostolle vastalauseensa asiasta. Kirjelmässä vedotaan postipalveluiden säilyttämisen puolesta maaseudulla.

Postin jakelupiste on lakkautettu Rautalammilla ja asukkaille on sanottu, että halutessaan asiakas voi hakea postinsa omalla kustannuksellaan Suonenjoelta. Rautalammin päättäjien mukaan kunnassa ei jaeta päiväpostia enää missään ennen puoltapäivää. Paikalliset yrittäjät hakevat kiireelliset paketit aamuisin Suonenjoelta.

Vetoomuksen mukaan Posti laiminlyö kansalaisten, yritysten ja hallinnon sekä kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun. Rautalammin kunnanvaltuusto vaatii Postia palauttamaan pakettiliikenteen ja postinjaon entiselle tasolle.