Metsäteollisuuden rakennemuutos on kestänyt 12 vuotta – "Tulosten paraneminen on ollut kovan työn takana"

Metsä Groupin näkymät ovat selkeät: korkealaatuista kartonkia ja havupuusellua kysytään markkinoilla, sanoo pääjohtaja Kari Jordan. Paperista oli luovuttava, jotta talous tervehtyisi.

talous
Puukuormakauhaaja sellutehtaassa.
Metsä Group

Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan sanoo, että metsäteollisuusyritysten tulosten paraneminen on ollut kovan työn takana. Teollisuudenala on muovannut 12 vuotta rakennettaan.

– Kaikki nämä yritykset, jotka ovat nyt tulostaan parantaneet, ovat tehneet isoja, isoja rakennemuutoksia. Yritykset ovat lopettaneet tehtaita ja koneita ja optimoineet tuotantoaan ja pitäneet kulukuria monta kertaa. Tämä on se tapa, jolla kustannukset per tuotettu tonni on saatu tasolle, jolla voidaan asianmukaista tulosta tehdä.

Myös Metsä Groupin ensineljännes oli taloudellisesti odotusten mukainen.

– Neljännestä kuvasi tuotteiden hyvä kysyntä. Meillä on ollut uuden ison kartonkikoneen käyntiinlähtövaihe Ruotsin Husumissa, ja me rakennamme isoa biotuotetehdasta Äänekoskelle.

Metsä Group alkoi ajaa paperintuotantoa alas vuonna 2005

Papereista luopuminen on ollut elintärkeää konsernin taloudelliselle tervehtymiselle, sanoo Kari Jordan. Metsä Groupissa paperin alasajo alkoi vuonna 2005. Nyt paperit on saatu pois, sanoo Jordan.

Paperista luopumisen jälkeen Metsä Groupille jää jäljelle tuotteet, joihin on vahvimmin uskottu, ja tällä haavaa ne myyvät toivotusti. Näkymät ovat selkeät eteenpäin: korkealaatuista kartonkia ja havupuusellua kysytään.

Jordan kiistää arviot, että metsäteollisuus olisi nyt liikaa sellun varassa.

– Minusta metsäteollisuus on sopivasti sellun varassa, ja siihen aikaa myöten tulee muutakin kapasiteettia päälle.