1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ulkoministeriö palkkasi 10 nuorta viemään Suomea maailmankartalle

Ruoka, pelit, kepposet, BMX-pyöräily, kauneus, tee-se-itse. Siinä muutamia suomalaisuuden avainsanoja, jos on tubettajiin uskominen. Ulkoministeriön maakuvayksikkö palkkasi kymmenen nuorta viemään Suomea maailmankartalle omalla YouTube-kanavallaan.

Tubelähettiläät vievät Suomea maailmankartalle ulkoministeriön YouTube-kanavalla. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Haastattelutilanne on luonteva, vaikka tv-kamera saattaisi joitain ikätovereita jännittää. Turkulainen Helmi, 14, tunnetaan YouTubessa nimellä Helmi Matilda. Hän on tehnyt YouTube-videoita parin vuoden ajan muun muassa askartelusta ja kauneudesta. Kanavalla on lähes 20 000 tilaajaa.

– Olen tyyliin ykkösluokasta lähtien katsonut YouTube-videoita. Innostuin ja kuvasin webbikameralla meikkivideoita, kun olin alakoulussa. Harjoittelin kotona videoiden kuvaamista ja editoimista, Helmi kertoo.

Helmi on yksi kymmenestä tubettajasta, joka on valittu viemään Suomi-kuvaa maailmalle ulkoministeriön maakuvayksikön YouTube-kanavalla. Ulkoministeriö arvelee, että Suomi ensimmäinen maa, joka antaa videokanavansa tavallisten kansalaisten käyttöön. Ruotsi on tehnyt samanlaisen tempauksen Twitter-kanavalleen. Helmi aikoo tehdä videoita kuten ennenkin.

– Näytän maailmalle, mitä nuoret tekevät vapaa-ajallaan Suomessa. Olen kavereiden kanssa ja käyn vaikkapa kahvilassa tai huvipuistossa.

Ulkoministeriö etsi sopivat tubettajat yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Ajatus on, että nuoret voivat kuvata elämäänsä vapaasti sellaisena kuin se on. Tempauksella juhlistetaan samalla sananvapautta.

Neljätoistavuotiaan Helmin omalla Helmi Matilda -kanavalla on lähes 20 000 tilaajaa. Kuva: Yle

– Sananvapaus on varmaan sitä, että saa tuoda esiin oman mielipiteensä, Helmi tietää.

Äijähuumoria rallienglanniksi

Seksikäs suklaa ja Dosdela aikovat tubettaa jotain ihan muuta. Nimimerkkien takaa löytyvien parikymppisten Lyueyen ja Hanadin Suomi-kuva on huumoria, kepposia ja arkista kaupunkiläppää.

– Ne ovat lyhyitä pätkiä. Esimerkiksi niin, että pyydät mut juhliin, mutta sitten yhtäkkiä mä joudunkin maksamaan ne. Tilanteita, joita monille on käynyt. Aika paljon äijähuumoria, Lyueye sanoo.

Ulkoministeriön palveluksessa nuoret joutuvat tubettamaan englanniksi.

– Läppä lähtee ihan samalla tavalla, mutta siinä on tämä sanavarasto, mitä täytyy vähän miettiä. Rallienglannilla mennään, Lyueye nauraa.

Vain yksi ohje etukäteen

Joulukuisen emojikokoelman ja tänään käynnistyneen tubetuskampanjan taustalla on ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman.

– Ajatus tubettajista sai alkunsa siitä, kun totesin, ettei tällainen 43-vuotias täti-ihminen ole oikea tyyppi tekemään sisältöä tälle kohderyhmälle, hän kertoo.

Theman pitää tärkeänä Suomi-kuvan moninaisuutta. Ulkoministeriön This is Finland -sivuston alaotsikko tukee ajatusta: "Asioita joita pitäisi tietää ja olla tietämättä." Keinoja riittää kertoa Suomesta ja Suomen vahvuuksista.

– Yksi niistä on avoimuus, Theman tiivistää.

Ulkoministeriö on antanut tubettajilleen yhden selkeän ohjeen: videot on tehtävä Suomessa. Sisältö on sen sijaan tubettajien omissa käsissä. Nuoret saavat videoistaan palkkion.

– Riskinottoahan tämä on. Se on pakko myöntää. Jos tulee ylilyöntejä, niin sitten täytyy ehkä keskustella, mutta mieluummin lähtisin siitä näkökulmasta, että luotamme tubettajiimme.

This is Finland -tube (siirryt toiseen palveluun) on osa ulkoministeriön maakuvayksikön somekanavia. Potentiaalisia tilaajia löytyy, sillä yhteensä kanavat tavoittavat on 2,5 miljoonaa kävijää.

Kypäräkamera hankintalistalla

BMXSalli eli 28-vuotias lahtelainen Salli aikoo tehdä videoita BMX-pyöräilystä, jota hän on harrastanut pari vuotta. Haastetta lisää se, ettei Salli ole aiemmin tubettanut.

Selma (vas.) tubettaa muodista, Elina käsitöistä ja Helmi arkielämästä kavereiden kanssa. Kuva: Retu Liikanen / Yle

– Ne eivät ehkä ole ihan perinteisiä tubetusvideoita, mutta pyöräilyvideot ovat kyllä tuttuja. Kypäräkamera täytyy hankkia, hän sanoo.

Joensuulainen Elina tubettaa pääasiassa käsityöharrastuksestaan. Videoiden kuvaaminen on uutta, sillä aiemmin sisältö on syntynyt tekstiblogina. Elinan mukaan muotiblogit vievät lukijoita marginaaliin jääviltä käsityöblogeilta, mutta nyt on aika näyttää kaapin paikka.

– Tuuletan sitä käsitystä, mikä ihmisillä on käsitöistä. Nostan harrastusta pohjalta ylös, 23-vuotias Elina lupaa.

Entuudestaan suosituinta kanavaa pyörittää MrTuomo eli parikymppinen ravintola-alan ammattilainen Tuomo, joka suorittaa muun muassa ruokahaasteita eli juo esimerkiksi tuopillisen chilikastiketta. RoniTheGamer eli Roni edustaa perinteistä tubettajaa: hänen aiheensa pyörivät usein pelien ympärillä.