1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ahdistaako keväinen ikkunanpesu? Ammattilaiset jynssäävät tuhansia neliöitä käsipelillä – video

Tiskiaine ja lasta riittävät ikkunanpesuun, vaikka puhdistettavia neliöitä olisi tuhansittain. Ammattilainen suoriutuu vaativastakin pesu-urakasta nopeasti rennon ranneliikkeen ansiosta.

Kolme miestä pesee Sibeliustalon ikkunoita nostokorista.
Sibeliustalon ikkunat pestään joka vuosi käsivoimin. Jynssättävää riittää, sillä lasista julkisivua konserttitalossa on lähes 4 000 neliötä. Oman mausteensa puhdistukseen tuovat Vesijärven lokit.

Ammattimaisesta ikkunanpesufirmasta piirtyy maallikon mieleen helposti kuva huipputeknisestä työstä, jossa lasien pesussa käytetään moderneimpia apuvälineitä. Mielikuva on kuitenkin väärä.

Työ tehdään tismalleen samanlaisilla työkaluilla kuin useimmissa kotitalouksissakin.

– Melaa ja lastaa ei voita mikään. Kun pesutekniikka on kunnossa, työ on todella sujuvaa. Koneet ovat usein hitaita ja kömpelöitä käytettäviä, ja niissä akutkin tuppaavat loppumaan usein kesken, Pekka Paarma sanoo.

Hän on yrittäjänä lahtelaisessa Suomen Laatupuhdistuksessa, joka on erikoistunut suurten rakennusten ikkunoiden pesemiseen. Yhtiö pesee muun muassa eduskuntatalon ikkunat.

Lasinen Sibeliustalo pesijän suosikki

Yksi ammattilaisten suosikkikohteista on Lahden Sibeliustalo. Rakennushan on tunnettu siitä, että sen uuden osan julkisivu on lähes kokonaan lasia. Lasipintaa on noin 4 000 neliömetriä.

Melaa ja lastaa ei voita mikään.

Pekka Paarma

– Tämä on helppo kohde. Sisälläkään ei tarvitse esimerkiksi kiipeillä kirjoituspöydillä. Työ on sujuvaa, sanoo Paarma.

Yksi urakkakohteista on silti ylitse muiden. Nimittäin maamme suurin ja vilkkain lentoasema, joka on myös Suomen suurimpia rakennuksia.

– Vuosittain pestävää pinta-alaa Helsinki–Vantaan lentosemalla on kaikkineen noin 80 000 neliömetriä.

Ikkunoiden peseminen julkisissa rakennuksissa on kuitenkin vähentynyt parin viime vuoden aikana. Tiukan talouden vuoksi esimerkiksi kunnat säästävät pesukustannuksista.