1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjan kopteriturman syynä tekninen vika

Tutkintalautakunnan mukaan perjantaina 13 kuolonuhria vaatinut onnettomuus ei johtunut miehistön inhimillisestä virheestä.

Ulkomaat
Joukko poliiseja ja pelastustyöntekijöitä tutkii rantakallioita. Saaren edustalla ajaa poliisin moottorivene. Oikeassa reunassa punainen kumivene ajaa kohti rantaa.
Norjan poliisi ja pelastustyöntekijät työskentelevät onnettomuuspaikalla Turøyn saaren lähellä 32 kilometriä Bergenistä.Torstein Boe / Norway Out / Epa

Norjan perjantainen helikopterionnettomuus johtui teknisestä viasta, ei inhimillisestä virheestä, sanovat turmatutkijat.

Statoilin öljylautalta matkustajia mantereelle kuljettanut Airbus H225 Super Puma -helikopteri syöksyi alas viime perjantaina Pohjanmerellä Turøyn saaren lähellä. Turmassa kuolivat kaikki kopterissa olleet 13 ihmistä.

– Olemme niin varmoja kuin mahdollista, että tekninen vika aiheutti onnettomuuden. Emme usko, että kyse oli inhimillisistä virheistä, onnettomuustutkintalautakunnan ilmaisuosaston johtaja Kåre Halvorsen kertoi toimittajille.

Kopteri putosi, kun sen roottori irtosi. Syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Norjan kartta johon merkattu koneen mahdollinen putoamispaikka lähellä Bergeniä.
Yle Uutisgrafiikka

Tutkintalautakunta kertoo, että monia tärkeitä osia puuttuu yhä. Sukeltajien työtä on tiistaina haitannut voimakas tuuli onnettomuuspaikalla.

Norja harkitsee kopterimallin kieltoa

Norjan liikenneministeri kertoi uutistoimisto Reutersille, että Norja harkitsee kyseisen Airbusin Super Puma -mallin lopullista kieltämistä. H225 Super Puma -helikopterien lennot on väliaikaisesti kielletty Norjassa.

– Olemme keskustelleet siitä siviili-ilmailuhallinnon kanssa, ja siellä parhaillaan arvioidaan riskiä ja onnettomuuksien yleisyyttä, ministeri Ketil Solvik-Olsen sanoi Reutersille.

Super Puma on ollut laajasti käytössä öljyteollisuudessa sitten 1970-luvun.

Kyseinen H225-malli on ollut käytössä vuodesta 2004. Sen mallisia koptereita on palveluksessa 179, joista 40 Pohjanmerellä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi