Lahden musiikkiteatterikoulutus loppuu kesken nousukiidon

Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan opetus lakkaa tänä keväänä. Alan ammattilaisille on kentällä kysyntää ja vastaavalle koulutukselle edelleen tarvetta.

kulttuuri
Lamkin musiikkiteatterilaisia kevätgaalassa
Mika Halme / Yle

Lahden ammattikorkeakoulun viimeisen vuosikurssin opiskelijat nähdään yhdessä Lahden kaupunginteatterin kevätgaalassa. Sen jälkeen porukka hajoaa.

– Kevään musiikkiteatterigaala on ollut perinne ja eräänlaiset pestuumarkkinat, kun tänne kutsutaan teattereiden johtajia ja muita vaikuttajia. Valmistuvat pääsevät esittelemään taitojaan näkyvällä paikalla, kertoo musiikkiteatterin vastuuopettaja ja näyttelijäntyön lehtori Jouni Leikkonen.

Viimeisinä valmistuvista 17 opiskelijasta keväällä paperinsa saa ulos neljä, loput täydentävät opintojaan syksyllä.

Pakko päästä viimeisten joukossa opiskelemaan!

Musiikkiteatterilinjan neljä ja puoli vuotta kestävä, lauluun, tanssiin ja näyttelijätyöhön painottuva koulutus on ollut suosittu monipuolisuutensa vuoksi. Nuotinlukutaito on välttämättömyys.

Opiskelijat ovat työllistyneet hyvin ja koulutusta on kentällä arvostettu. Täysin vastaavaa ei Suomeen jää.

– Lähin vastaava taitaa olla Ruotsissa. Moni tuttuni on jo hakenut sinne. Toinen mahdollisuus ovat kalliit yksityiskurssit, koska tällaista koulutusta ei ole enää Suomessa, sanoo Sini Koivuniemi.

Tänne oli pakko päästä – ja onneksi pääsin.

Konsta Reuter

Konsta Reuter kertoo, että halusi Lahteen, vaikka tiesikin, että linjaa ollaan lakkauttamassa.

– Tämä oli ainoa koulu Suomessa, jossa musiikkiteatteria voi kokonaisvaltaisesti opiskella. Tänne oli pakko päästä – ja onneksi pääsin.

Reuterilla on tiedossa töitä Tampereen Työväenteatterin Cabaret-musikaalissa. Kesällä hän on pari kuukautta Ruotsin-laivalla tanssijana.

Koivuniemi aikoo katsella rauhassa ympärilleen, mutta yksi asia on varma.

– Haluan laulaa, näytellä ja tehdä suomalaista musiikkiteatteria nimenomaan teatterissa. Suomessa osataan tehdä laadukkaita ja syvällisiä musikaaleja, ei vain jenkkilainoja.

Musiikkiteatteri nosteessa

Vuonna 2001 perustetulta musiikkilinjalta on valmistunut yli 100 musiikkiteatterin ammattilaista.

Linjan mittavimpia yhteistyötuotantoja ovat olleet muun muassaFame-musikaali Lahden kaupunginteatterissa ja Sinfonia Lahden kanssa toteutettuJesus Christ Superstar.

Juuri nyt, kun suomalainen musiikkiteatteri on saatu hienoon nousuun, koulutukselta leikataan siivet.

Jouni Leikkonen

Viime vuonna Kansallisteatterin _Slava! Kunnia! _toi tekijöille kiitosta.

Jouni Leikkosen mukaan musiikkiteatterin tulevaisuudesta kannetaan kentällä jo nyt huolta.

– Taso on noussut, Kansallisteatterin Slava! Kunnia! on hyvä näyttö siitä. Juuri nyt, kun suomalainen musiikkiteatteri on saatu hienoon nousuun, koulutukselta leikataan siivet.

Musiikkiteatterin vastuuopettaja toivoo, että koulutukselle saadaan jatkoa mahdollisimman pian. Hän muistuttaa, että koulutusta ei potkaista noin vain käyntiin.

– Kentällä tarvitaan dialogia nuoren ja vanhemman tekijäpolven välillä. Taideyliopisto Aallossa on suunnitelmia, mutta ei koulutus heti ala. Mutta ehdottomasti tarvitaan suomalaista musiikkiteatterikoulutusta, kun se on saatu näin hyvin liikkeelle ja kaikki kentällä olevat tekijät tunnustavat sen merkityksen ja tärkeyden.