1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten Eerola: Hallitus toteuttaa perussuomalaisten turvapaikkapolitiikkaa

Eduskunnassa käytiin tiistaina ajankohtaiskeskustelu  turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta Suomessa. Perussuomalaiset kehuivat puolueen vaikutusta Suomen kiristyneeseen linjaan, muut hallituspuolueet korostivat puntarointia humanismin ja pragmatismin välillä.

Kansanedustaja Juho Eerola eduskunnan täysistunnossa 3. toukokuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola näkee, että hallituksen nykyinen turvapaikkapolitiikka toteuttaa käytännössä kaikki ne toimenpiteet, joita perussuomalaiset ovat aikaisemmin vaatineet.

– Perheenyhdistämisen edellytykset tiukentuvat, humanitaarisen suojelun mahdollisuus poistuu ja turvapaikan saaneiden sosiaaliturvasta on tulossa vastikkeellista, Eerola luetteli puheenvuorossaan eduskunnassa.

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreuz tarttui Eerolan kommenttiin ja ryöpytti perussuomalaisten hallituskumppaneita linjanmuutoksesta.

– Keskustan tai kokoomuksen äänestäjät tuskin olisivat uskoneet, että arvot vääntyvät näin mutkalle. Kaikki toimenpiteet ovat suuntautuneet niin sanottujen vetovoimatekijöiden vähentämiseen. Tämä ei ole millään tavalla rakentavaa politiikkaa, Adlercreutz sanoi.

Adlercreutz myös vihjasi, että hallitus näkee myös kotouttamistoimenpiteet vetovoimatekijöinä, joiden karsiminen on kotouttamista tärkeämpää.

Ollaan tehty niska limassa töitä verrattuna aikaisempaan.

Jari Lindström

Aiemmin päivällä hallituksen kotouttamislinjauksia tiedotustilaisuudessa esitellyt oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) hermostui syytöksistä.

– Ihmettelen tällaisia puheita, ollaan tehty niska limassa töitä verrattuna aikaisempaan. Kotouttamiseen on panostettu lisää henkilökuntaa ja osaamista, Lindström sanoi.

Opposition edustajat pääosin kiittelivät hallituksen aiemmin päivällä esittämiä kotouttamislinjauksia, mutta monet esittivät huolensa resurssien riittävyydestä. Esimerkiksi Kataisen hallituksessa sisäministerinä toiminut Päivi Räsänen (kd.) epäili, että kotouttamiseen ei ole sidottu resursseja niin paljon, kuin tilanne edellyttäisi.

Perheenyhdistämisen tiukennuksia kritisoitiin

Kovinta kritiikkiä keräsivät hallituksen päätökset perheenyhdistämisten tiukentamisesta ja korkeista tulorajoista, joiden arvioitiin vaikeuttavan turvapaikan saaneiden kotoutumista. 

Hallituspuolueiden edustajat korostivat puheenvuoroissaan kesällä alkaneen poikkeuksellisen turvapaikanhakijatilanteen vaatimaa pragmaattisuutta ja Suomen tarvetta reagoida muiden Euroopan valtioiden tiukentuneeseen linjaan.

– Meidän oli punnittava humanismin ja pragmatismin välillä, sisäministeri Petteri Orpo (kok) kuvaili päätöksentekoa.

Orpo piti keskustelun aikana esillä myös eurooppalaisen lainsäädännön uudistamista ja Suomen mahdollista osallistumista EU:n laajuiseen taakanjakoon turvapaikanhakijatilanteen ratkaisemiseksi.

– Nyt odotellaan komission esityksiä ja katsotaan sitten rauhassa, mikä on hallituksen kanta. Jonkinlainen taakanjako kriisitilanteessa voisi olla Suomen etu, Orpo arvioi.

SDP ehdotti parlamentaarisen työryhmän perustamista. Hallituspuolueiden edustajat vaikuttivat suhtautuvan ehdotukseen varovaisen myönteisesti, sillä turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkaan liittyvien kysymysten ei uskota ratkeavan yhden hallituskauden aikana,