Parissa tunnissa 400 tupakantumppia – Nämä luonnossa lojuvat roskat ärsyttävät talkoolaisia eniten

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Roskaryhmä kerää jätteitä luonnosta talkootyönä. Porukkaan kuuluva Sallamari Salmi listaa viisi eniten päänvaivaa aiheuttavaa roskaa, mitä luonnosta löytyy.

Savuke
Tupakantumppeja kadulla.
Anu Rummukainen / Yle

Ihmisen toiminta muokkaa luontoa jatkuvasti, oli sitten kyse tahallisesta roskaamisesta tai teollisuuden tuottamista jätteistä ja päästöistä. Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Roskaryhmä yrittää puhdistaa luontoa kirjaimellisesti ruohonjuuritasolta lähtien.

Styroksia löytyy usein levymäisessä muodossa. Suurin löydös oli neljä kiloa painanut pyöreähkö möntti.

Sallamari Salmi

Pari kertaa kuukaudessa kokoontuva talkooporukka etsii roskia yleensä kolmen hengen ryhmissä. Roskaryhmä kiertelee usein sellaisissa paikoissa, joihin kaupungin toiminta ei ulotu. Vapaaehtoiset kulkevat muun muassa metsissä ja Aurajoen varsilla.

Parin tunnin rupeamien aikana voi löytyä yllättävän paljon vaikeasti kerättävää tai muuten harmillista jätettä. Talkoolainen Sallamari Salmi listaa seuraavaksi viisi hankalinta tapausta, joihin hän on luonnossa törmännyt.

1. Patterit, maalit ja muut ongelmajätteet

Sallamari Salmen mielestä esimerkiksi paristot tai maaliämpärit on helppo kerätä talteen luonnosta. Ongelmajätteiden aiheuttamat vahingot tekevät niistä kuitenkin viheliäisiä saastuttajia.

– Niitä täytyy käsitellä varovaisesti, ettei nestettä pääse iholle. Sen näkee heti, jos tällaista ongelmajätettä on päässyt maaperään, sillä siellä ei kasvaa mitään. Aikamoista rikkaruohomyrkkyä ovat.

2. Styroksi

Luontoon nakattu styroksi käy roskankerääjän hermoille, sillä yleensä styroksia on levinnyt luontoon pikkuriikkisinä palasina. Styroksi myös maatuu hitaasti, ja prosessi tuottaa metaanipäästöjä, Salmi sanoo.

– Pikkupallerot ovat ihan yhtä haitallisia kuin suuret levyt. Kaikki olisi kuitenkin kiva saada pois luonnosta. Styroksia löytyy usein levymäisessä muodossa. Suurin löydös oli neljä kiloa painanut pyöreähkö möntti.

3. Muovipressut

Turussa toimiva Roskaryhmä löytää muovipressuja yleensä metsästä. Pressut käyvät styroksin tapaan talkoolaisten hermoille.

– Niistä irtoaa pieniä muovineliöitä. Luontoon jää helposti tosi paljon pientä silppua, kun pressun kerää sieltä talteen.

4. Muovipussit ja -paketit

Ohuet muovipussit hajoavat luontoon pieniksi palasiksi siinä missä pressut ja styroksi.

– On näissä se hyvä puoli, että ne lähtevät hajoamaan. Toisaalta se on haitallisempaa kuin se, että esimerkiksi muovipussin hävittäisi luontoystävällisemmin. Muovipusseja tai -paketteja kerätessä joutuu kouraisemaan mukaan oikein kunnolla myös maata, kun jäte menee ihan silpuksi.

5. Tupakantumpit

Roskaryhmä kerää totta kai luonnosta pois mahdollisimman paljon myös tupakantumppeja. Yhteistyö Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -hankkeen tarkoittaa kuitenkin sitä, että pelkkä natsojen kerääminen ei riitä.

– Me myös laskemme heitä varten kaikki keräämämme tumpit. Turun keskustan alueelta Aurajoen rannasta olemme löytäneet kahdessa tunnissa noin 400 tupakantumppia. Tumppeja löytyy helposti roskisten ja istumapaikkojen lähistöltä. Metsissä tupakantumpit eivät ole pistäneet silmään, toteaa Sallamari Salmi