Trump hakee Indianasta täystyrmäystä kilpakumppaneilleen

Texasin senaattori Ted Cruz toivoo pysäyttävänsä Trumpin voittokulun Indianassa, mutta mielipidemittaukset ennustavat hänelle tappiota.

Ulkomaat
Donald Trump viittilöi puhuessaan mikrofoniin. Hänellä on tumma puku, valkoinen kauluspaita ja punainen kravatti. Takin rintapielessä on Yhdysvaltain lippua esittävä pinssi. Taustalla näkyy Yhdysvaltain lippuja ja Indianan osavaltion lippuja.
Republikaanien kärkiehdokas Donald Trump puhui South Bendissä Indianassa.Tannen Maury / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva liikemies Donald Trump toivoo Indianan esivaalituloksesta lopullista tyrmäystä kovimmalle vastaehdokkaalleen Texasin senaattorille Ted Cruzille. Äänestys alkoi kello 13 Suomen aikaa.

Vaalien tuntumassa Trump johti Cruzia 15 prosenttiyksikön verran NBC-kanavan mielipidemittauksessa.

– Jos voitamme Indianan, tämä on ohi, Trump kertoi yleisölle Terre Hautessa Indianassa.

Cruz aikoi kampittaa Trumpin Indianassa

Cruz on vakuuttanut jatkavansa kampanjaansa Indianan tuloksesta riippumatta, mutta tappio Indianassa olisi murskaava. Cruz on asettanut toiveensa siihen, että hän voisi juuri Indianassa heittää kapuloita Trumpin vaalirattaisiin.

Cruz yrittää estää Trumpia saamasta heinäkuun puoluekokoukseen riittävästi edustajia nimityksensä varmistamiseen.

Ted Cruz puhuu vasemmassa kädessään olevaan mikrofoniin ja viittilöi oikealla kädellään jonnekin kauas. Kuva on otettu alaviistosta. Cruzin takana seissoo naisia, jotka pitävät käsissään hänen kampanjajulisteitaan.
Senaattori Ted Cruz kampanjoi Kaliforniassa.Eugene Carcia / EPA

Siksi Texasin senaattori on keskittänyt kampanjointiaan Indianaan, jossa hän toivoo edustamansa uskonnollisen konservatismin uppoavan hyvin republikaaniyleisöön.

Indianassa on tarjolla 57 puoluekokousedustajaa, joista 30 menee koko osavaltion voittajalle, ja loput jaetaan kongressin vaalipiirien mukaisesti.

Ennen Indianan äänestystä Trumpilla on koossa ainakin 996 puoluekokousedustajaa, Cruzilla 565 ja John Kasichilla 153.

Cruz ja Kasich ovat tehneet sopimuksen, etteivät kilpaile äänistä Indianassa, joten Kasich ei ole kampanjoinut osavaltiossa.

Jos Trump ei saa heinäkuussa Clevelandissa pidettävää puoluekokoukseen mennessä kokoon vaadittuja 1 237 puoluekokousedustajaa, kokouksen äänestys voi edetä toiselle kierrokselle, jolla edustajat voivat vaihtaa ehdokastaan.

Trump mustamaalasi Cruzin isää

Äänestyksen lähestyessä henkilöönkäyvä sanailu on jatkunut. Trump on nostanut esiin väitteitä, että Cruzin isä Rafael Cruz näkyisi valokuvassa yhdessä John F. Kennedyn murhaajan Lee Harvey Oswaldin kanssa.

Cruzin kampanjatoimisto on luonnehtinut väitteitä roskatarinaksi.

Cruz syyttää Trumpin olevan oikeasti suurta valtiota kannattava New Yorkin liberaali, joka antaa periksi abortin ja aseenkanto-oikeuden kaltaisissa konservatiiveille tärkeissä kysymyksissä.

Demokraattien Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kilpa Indianassa vaikuttaa tasaväkisemmältä. NBC:n kysely ennakoi Clintonille Indianassa 4 prosenttiyksikön etumatkaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters