Tutkijaupseeri: Isisin hyökkäyskyky on mennyttä

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen kertoo, että Isisin sotilaallinen voima on heikentynyt niin, että sillä ei ole mahdollisuuksia uusiin hyökkäyksiin. Myös sen tulonlähteet ovat vähentyneet merkittävästi.

Ulkomaat
Antti Paronen.
Antti Paronen.Yle

– Isisillä on edelleen kyky pitää hallussaan strategisia kohteita. Se kykenee pitämään alueita hallussaan, mutta oikeastaan vuoteen sillä ei ole ollut mahdollisuutta enää hyökätä ja ottaa näin haltuunsa merkittäviä asutuskeskuksia, kertoo A-studiossa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen.

Isisin tulot olivat 2014 ja vuoden 2015 puoliväliin asti päivittäin noin 3 miljoona dollaria. Tällä hetkellä tulot ovat kuukaudessa vain 10 miljoonaa dollaria.

Hisman Al-Hashimi

Parosen mukaan Isisin hyökkäyskykyyn on vaikuttanut paljolti kansainvälisen liittouman, eli länsimaiden sekä Venäjän Syyrian armeijalle antama tuki, joka on aiheuttanut Isisille tappioita.

– Isis pystyy tukeutumaan omiin linnoitettuihin asemiinsa eri asutuskeskuksissa, mutta hyökkäyksen käynnistäminen ei tällaisella voimalla ole mahdollista.

Isis menettänyt merkittävästi tulonlähteitään

Kansainvälisesti tunnettu Isis-asiantuntija sekä Irakin hallituksen neuvonantaja Hisman Al-Hashimi kertoo Ylelle, että Isisin tulonlähteet ovat vähentyneet merkittävästi.

– Isisin tulot ovat olleet vuonna 2014 ja vuoden 2015 puoliväliin asti päivittäin noin 3 miljoona dollaria. Tällä hetkellä tulot ovat kuukaudessa vain 10 miljoonaa dollaria.

Isisin tulot perustuvat Al-Hashimin mukaan tällä hetkellä miehitettyjen alueiden öljyyn sekä asukkailta väkisin ja väkivalloin otettuihin rahoihin.

Isis on kuitenkin menettänyt öljykenttiään ja muita merkittäviä tulonlähteitä kansainvälisen liittouman pommituksissa. Rahantulon vähennyttyä Isis on katkaissut sotilaille maksettavia etuja, kuten lapsi- asuntotukia sekä sairaskorvauksia.

– Tämä on kaikki johtanut siihen, että taistelijat eivät ole motivoituneita taistelemaan. Etujen katkettua on ollut myös vaikeampaa värvätä uusia työttömiä nuoria taistelijoiksi. Lisäksi kuolleiden taistelijoiden perheet eivät saa enää Isisiltä tukea, joka on aiheuttanut kiistaa Isisin johdossa, kertoo Al-Hashimi.

Parosen mukaan juuri Isisin taloudellinen vakavaraisuus on ollut houkutteleva tekijä värväyksessä. Kun rahaa ei tule, myös taistelijoiden kiinnostus katoaa.

– Isis pyrkii markkinoimaan itseään nimenomaan valtiona ja valtiolle on erittäin tärkeää taata erilaisia infrastruktuureja kansalaisilleen sekä palkan sotaväelleen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, yksittäisen sotilaan on vaikea mieltää itseään tällaisen valtion sotilaaksi. Motivaatio kuolee sitä mukaa kun palkka vähenee. Niin raadollista kuin se onkin.

Al-Hashimi kertoo, että vuonna 2014 Isis-taistelijoita oli 10 000–20 000. Tällä hetkellä luku on laskenut noin 4000 taistelijaan. Luvut perustuvat Isisin omiin laskelmiin.