1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump vei Indianan

Voitto esivaalissa on liikemiehelle tärkeä askel kohti republikaanien ehdokkuutta. Trump käänsikin katseensa jo kohti varsinaista presidenttikampanjaa.

Kuva: Tannen Maury / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva liikemies Donald Trump saanee Indianan esivaaleista loppukirin presidenttiehdokkuuteen. Trump voitti vastaehdokkaansa Ted Cruzin selvin luvuin. Cruz päättikin tappionsa jälkeen vetäytyä ehdokaskisasta.

Indianasta Trump saa puolelleen ainakin 51 puoluekokousedustajaa. Tämän jälkeen hänen on saatava enää 43 prosenttia jäljellä olevista puoluekokousedustajista varmistaakseen ehdokasnimityksensä kesäkuun puoluekokouksessa.

Voittonsa jälkeen hän sanoi muutaman kehuvan sanan kilvasta luopuvalle Cruzille, jota hän oli pitkän aikaan kutsunut halveksivalla nimellä "Valehtelija-Ted".

– "Ted Cruz - en tiedä pitääkö hän minusta vai ei, mutta hän on hitonmoinen kilpailija. Hän on fiksu kaveri ja hänellä on edessään mahtava tulevaisuus".

Tämän jälkeen Trump kääntyikin demokraatteja kohti suunnaten iskun todennäköiseen kilpaillijaansa Hillary Clintoniin.

– Me lähdemme Hillary Clintonibn perään. Hänestä ei tule hyvää presidenttiä. Hänestä tulisi huono presidentti. Hän ei ymmärrä taloutta. Hänen miehensä [presidentti Bill Clinton] allekirjoitti ehkä kaikkien aikojen huonoimman kauppasopimuksen, jonka nimi on Nafta, Trump jyrisi viitaten  Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimukseen.