1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hamina

Hamina matkalla kohti hiilineutraalia kuntaa – harkitsee verkostoon liittymistä

Haminassa on halua ilmoittautua matkalle kohti hiilineutraalia kuntaa. Ympäristölautakunta suosittelee, että Hamina liittyisi ensimmäisenä kymenlaaksolaiskuntana kasvihuonepäästöjään suitsivien kuntien HINKU-verkostoon. Noin kymmenessä vuodessa hiilidioksidipäästöjä on onnistuttu ympyräkaupungissa vähentämään jo liki neljänneksellä.

Aurinkopaneeleja ei rakenneta tasoitetun kentän pinnalle. Telineiden alla käytetään muun muassa VR:n entisiä ratapölkkyjä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Ympäristölautakunta suosittelee, että Hamina liittyisi ensimmäisenä kymenlaaksolaiskuntana hiilineutraalien kuntien verkostoon. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään HINKU-verkostoon kuuluu tällä hetkellä 31 suomalaiskuntaa.

Hamina on jo nykyisellään onnistunut vähentämään kasvihuonepäästöjään noin neljänneksellä vuoden 2007 tasosta. Kaupungissa on keskitytty rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseen. Myös olosuhteet ovat osaltaan vaikuttaneet päästöjä vähentävästi.

– Kun esimerkiksi rekkaliikenne on vähentynyt, sen myötä päästötkin ovat pienemmät, ympäristöpäällikkö Tapio Glumoff sanoo.

Haminassa suunta on siten jo valmiiksi HINKU-kuntien tavoitteiden mukainen. Verkostossa jo mukana olevat kunnat ovat vähentäneet kasvihuonepäästöjään keskimäärin 21 prosenttia vuoden 2007 tasosta. Haminassa sama luku on 24 prosenttia. Tavoite on, että verkostoon kuuluvat kunnat vähentävät 80 prosenttia päästöistä vuoteen 2030 mennessä.

– Päästötavoitteista on kuitenkin helppo lipsua esimerkiksi ison investoinnin tullen. Jos kuuluisimme kansalliseen verkostoon, se voisi tukea olemassaolevan ilmasto- ja energiaohjelmamme tavoitteiden saavuttamista, ympäristöpäällikkö Tapio Glumoff sanoo.

Eniten päästöjä Haminassa aiheuttaa tieliikenne ja sähkönkulutus. Haminan olemassaoleva maakaasuverkko luo kuitenkin mahdollisuuksia biokaasulle, jonka kehittäminen edesauttaa myös liikennepäästöjen vähentämistä. Sähkönkulutuksen päästöjen osalta Hamina saa kompensaatiota tuulivoimaan ja aurinkovoimaan tehtyjen satsauksien ansiosta.

Valtuustoaloitteen HINKU-verkostoon liittymisestä on tehnyt Haminan vihreiden valtuustoryhmä. Lautakuntakäsittelyn jälkeen verkostoon liittymistä käsitellään kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

Kymenlaaksoa lähimmät HINKU-kunnat ovat Porvoo ja Lappeenranta.