Kiiminkijoen kevättulva jätti jälkeensä melko pienet vahingot

Pelastuslaitoksen mukaan yksi asuinkäytössä oleva rakennus kastui, ja siihen on tehtävä isompi remontti. Tulvan aikana koettiin myös vaaratilanteita, kun ihmiset ylittivät veden vallassa olleita teitä pyörillä tai autoilla.

luonto
Kiiminkijoki virtaa vuolaana.
Yle / Erno Serkosalmi

Kiiminkijoen kevättulvan aiheuttamat vahingot jäivät Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen arvion mukaan kohtuullisen pieniksi.

Riskienhallintapäällikön Tomi Honkakunnaksen mukaan suurin vahinko tapahtui kun tulvavesi pääsi sisään yhteen asuinkäytössä olevaan taloon, ja taloa odottaa nyt isohko remontti.

Pieniä mökkejä ja pihasaunoja kastui runsaammin, ja lisäksi teihin tuli jonkin verran vaurioita. Kaikkiaan pelastuslaitos joutui suojaamaan tulvan takia kymmenkunta asuinrakennusta Kiiminkijokivarresta.

Euromääräisiä vahinkoja pelastuslaitokselta ei tässä vaiheessa osata lähteä arvioimaan.

Teillä virtaava tulvavesi voi koitua vaaraksi

Kevättulvan aikana koettiin Kiiminkijokivarressa myös vaaratilanteita, kun ihmiset ylittivät tulvaveden vallassa olleita teitä esimerkiksi pyörillä tai autoilla.

Virtaavassa vedessä autolla ja pyörällä ajaminen tai käveleminen ovat melkein vaarallisimpia asioita mitä voi tulvan aikana tehdä.

Tomi Honkakunnas

– Virtaavassa vedessä autolla ja pyörällä ajaminen tai käveleminen ovat melkein vaarallisimpia asioita mitä voi tulvan aikana tehdä. Tämä on huomattu myös maailmalla, kun on tutkittu tilanteita, joissa ihmiset ovat joko loukkaantuneet tai menehtyneet tulvissa, Tomi Honkakunnas sanoo.

Honkakunnas kertoo, että tilanne voi äityä vaaralliseksi, vaikka tiellä ei äkkiseltään näyttäisikään olevan paljon tulvavettä.

– Auto voi esimerkiksi siirtyä sivuttaisvirtaaman voimasta vaikkapa tien vieressä olevaan ojaan. Siellä on vettä sitten jo huomattavasti enemmän, ja autosta voi olla vaikea päästä pois.

Pahempaa pelättiin

Kiiminkijoella jäät lähtivät tänä keväänä liikkeelle tavallista paksumpina ja jääpatoja oli enemmän kuin yleensä. Tomi Honkakunnas kertoo ajatelleensa etukäteen, että tilanne Kiiminkijoella voi mennä pahaksikin, mutta siihen nähden päästiin vähemmällä.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella tulvatilannetta seurattiin huhtikuussa tiiviisti toista viikkoa, samoin Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksessa.

– Meillä oli ely-keskuksen kanssa sellainen työnjako, että ely purki jääpatoja ja edisti virtaamia, ja me pelastuslaitoksella puolestaan suojasimme taloja, varoitimme asukkaita mahdollisista vaaroista ja evakuoimme ihmisiä tarvittaessa. Kovin järeisiin toimiin ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä, riskienhallintapäällikkö kertoo.

Pelastuslaitos antoi evakuointikehotuksen muutamalle Kiiminkijokivarren asukkaalle.

– Laitoimme akuuteimpaan tulva-aikaan viestiä myös kouluille, ettei lapsia saisi päästää seuraamaan jääpatojen liikettä jokirantaan, koska se voi olla hyvin vaarallista.