Rautakauden Pirkkala herää henkiin – Vapriikkiin valmistellaan näyttelyä löydöistä

Viikinkiajan löydöt poikivat lisää arkeologisia kaivauksia, esihistorian asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa toteutettavan Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuman ja näyttelyn museokeskukseen Tampereelle.

Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksissa on viime vuosina tehty useita valtakunnallisesti merkittäviä rautakautisia löytöjä. Alueelta on löydetty mm. historiallinen kylänpaikka ja myöhäisrautakautinen asuinpaikka runsaine esineistöineen. Pirkkalan kunnan tiedotteen mukaan kaivauksien ainutlaatuisiin löytöihin lukeutuvat esimerkiksi koristeelliset luulusikat, lasimassahelmet ja Suomen vanhin tunnettu kiukaanjäännös.

Arkeologiset kaivaukset alueella jatkuvat Helsingin yliopiston opetuskaivauksina kesäkuussa 2016. Myös vuodelle 2017 on suunnitteilla uusia kaivauksia.

Pirkkalan löydöistä näyttely Vapriikkiin

Pirkkalan arkeologiset löydöt pääsevät myös museoon. Museokeskus Vapriikki valmistelee parhaillaan näyttelyä Pirkkalan Tursiannotkosta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 avattava näyttely kertoo myös koko Hämeen rautakaudesta ja erityisesti viikinkiajasta.

Pirkanmaan maakuntamuseo vinkkaa seuraamaan, mitä Tursiannotkon kaivauksissa tulee esille vuosina 2016 ja 2017, sillä myös uudemmat löydöt voivat päästä näyttelyyn.

Mitähän aarteita ensi kesän kaivaukset tuovat ilmoille? Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkkalan muinaismarkkinat vievät viikinkiaikaan

Viikinkiajan löytöjen innoittamana Pirkkalan kunta järjestää heinäkuussa Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuman, josta rakennetaan vuosittaista perinnettä. Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa järjestettävä tapahtuma ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä löydöistä.

Keskeisimpiä tapahtumapaikkoja ovat Tursiannotko, Reipin museoalue ja Reipin kotieläinpiha. Tapahtumapäivänä yleisöllä on mm. mahdollisuus tutustua Pirkkalan rautakausi -näyttelyyn, osallistua opastetuille kierroksille Tursiannotkon muinaislöytöalueella, kuulla asiantuntijaluentoja ja opetella viikinkiajankäsityötekniikoita työpajoissa.

Pirkkalan löydöt pääsevät näyttelyyn ensi vuonna Kuva: Marko Melto / Yle

Lauantaina heinäkuun 16. päivä järjestettäville Muinaismarkkinoille on vapaa pääsy.

Rautakauden Pirkkala -hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020.