Surkean viime kauden jälkeen satokausi näyttää hyvältä

Ensimmäiset kylvöt on jo päästy tekemään. Maahan on pantu jo viljoja, perunoita, porkkanoita ja kaaleja.

Ylen aamu
Max Schulman.
Viime kasvukausi oli viljelijöille synkkä, ja nyt ovat kotimaiset porkkanat ja perunat vähissä. MTK:n vilja-asiamies Max Schulman kertoi Ylen aamu-tv:ssä seuraavan satokauden odotuksista.

Kotimainen porkkana loppuu näinä päivinä kaupoista ensi kertaa pariinkymmeneen vuoteen jo tähän aikaan keväästä. Aamu-tv:ssä haastateltu Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n vilja-asiamies Max Schulman näkee tälle kaksi syytä:

– Viime satokausi oli haasteellinen, eli korjattiin pienempi sato pitkiin aikoihin. Toinen on se, että kotimainen kuluttaja on löytänyt sen kotimaisen porkkanan, kauppa on käynyt.

Muutoin viime satokauden viljat ja kasvit riittävät kaupoissa, vaikka kasvukausi oli kaikkiaan haasteellinen: sato oli paitsi pienempi, myös osin laadullisestikin heikompi.

Tulevaa satokautta ei pysty ennustamaan muutoin kuin säätä tuijottamalla.

– Kristallipallo on tässä vaiheessa hieman utuinen. Tietysti kun kasvukausi pääsee hyvin alkamaan, ja ensimmäiset kylvöt on jo tehty – viljat, perunat, porkkanat, kaalit – ainakin alku on hyvä, osui oikeaan aikaan. Toivotaan, että säät ovat suotuisia, Schulman sanoo.