1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pinkit heinäpaalit koristavat peltoja syöpäkampanjan kunniaksi: "Naiset ovat maatalouden tärkeä voimavara"

Tulevana kesänä maaseudulla ympäri Suomen voi nähdä vaaleanpunaisia säilörehupaaleja. Kyseessä on kampanja joka tukee rintasyöpään sairastuneita naisia.

Kuva: Raisioagro

Pitkä rivi valkoiseen muoviin käärittyjä säilörehupaaleja on jokakesäinen näky maaseudulla. Ensi kesäksi maatalousyrittäjille on tarjolla muutakin väriä, kun säilörehupaalit voi verhota pinkillä muovilla.

Ihan pelkästään vaihtelunhalusta pinkkiä käärintäkalvoa ei ole tarjolla vaan taustalla on ajatus tukea näin rintasyöpään sairastuneita naisia.

– Naiset ovat maatalouden tärkeä voimavara ja jokaisella on varmasti joku läheinen, joka on sairastanut rintasyövän, perustelee kampanjaa tuoteryhmäpäällikkö Heidi Silvennoinen Raisioagrosta.

Kysyntä on yllättänyt, kalliimpi hinta ei ole este

Pinkin käärintäkalvon suosio on joka tapauksessa yllättänyt maatalouskauppaa tekevän Raisioagron.

Tilauksia alettiin ottaa vastaan maanantaina ja välittömästi oli selvää, että pinkin muovikalvon kysyntä räjähtää käsiin eikä tälle kesälle varattu tuote-erä riitä välttämättä kaikille halukkaille.

– Olen saanut meidän asiakkuusvastaavilta viestejä, että pinkkiä kalvoa on kyselty erityisesti perheistä, joita rintasyöpä koskettaa, kertoo Heidi Silvennoinen.

Yksi pinkki käärintäkalvorulla maksaa maatalousyrittäjälle euron verran enemmän kuin vastaava valkoinen muovikääre. Se on samalla summa, jolla maatalousyrittäjä tukee käytännössä Rintasyöpäyhdistystä. 

– Lahjoitamme käytännössä Suomen Rintasyöpäyhdistykselle kolme euroa rullaa kohden eli lisäksi Raisioagro ja kalvot valmistava yritys lahjoittavat kaksi euroa jokaisesta myydystä rullasta. Tavoitteenamme on kerätä rahaa yhdistykselle 7 500 euroa, sanoo Heidi Silvennoinen.

Raisioagron mukaan suomalaispelloille on ollut tähän saakka tarjolla vain valkoista ja vihreää käärintäkalvoa, mutta maailmalla kirjo on monipuolisempi.

Ajatus pinkistä väristä on tullut alun perin Uudesta-Seelannista, mutta vastaavaa kampanjaa on toteutettu monissa muissakin maissa kuten Ruotsissa.

– Esimerkiksi eturauhassyövän tutkimuksen on kerätty varoja myymällä vaaleansinistä käärintäkalvoa, kertoo Silvennoinen.

Värillä sato erotellaan toisistaan

Eri väreillä voidaan erotella helposti eri säilörehusato toisistaan, jotta sekaannuksilta vältyttäisiin.

Silvennoisen mukaan valkoiseen ja vaaeanvihreään kalvorullaan on päädytty sen vuoksi, että aurinko ja lämpö eivät vaurioittaisi rehupaaleja.

Yhdestä kalvorullasta tekee olosuhteista riippuen noin 25-27 paalia, joiden ympärille muovia kieputetaan 6-8 kierrosta.

Korjattu 6.5.2016 kello 16:10 rintasyöpätutkimusta -> Rintasyöpäyhdistystä.