Hyppää sisältöön

Pasilan mies antaa lohduttoman kuvan poliisin toiminnasta – "Halusin tuoda teemaan oman vanhan konnan näkökulmani"

Ex-rikollinen, asianajaja ja kirjailija J.K. Tamminen kirjoitti lohduttoman ja rajun kuvauksen poliisin toiminnasta ja narkomaanien elämästä Suomessa. Aamu-tv:n haastattelussa kirjailija kertoo kuinka paljon faktaa ja fiktiota sekoittavasta romaanista on totta.

J. K. Tamminen.
J.K. Tamminen kertoi aamu-tv:ssä Pasilan mies -dekkaristaan, joka perustuu Jari Aarnion tapaukseen.

_Pasilan mies _-kirja paneutuu Helsingin huumepoliisin toimintaan rikollisten ja poliisien näkökulmasta. Romaania luonnehditaan sekoitukseksi faktaa ja fiktiota.

– Vanhana konnana pystyn varmaan antamaan uuden näkökulman tähän teemaan, sanoo kirjailija J.K. Tamminen.

Rikoksen poluilta oikeuslaitoksen palvelukseen siirtynyt Tamminen kertoi taustoistaan aamu-tv:n haastattelussa.

– Olen aloittanut yrittäjänä ja tehnyt kunnon kuprut. Sen jälkeen hakeuduin rikosten tielle menestyksekkäästi. Viihdyin siellä monta vuotta niin Suomessa, Venäjällä kuin Baltiassa, kunnes keksin ratkaisun veke sieltä maailmasta ja kouluttauduin.

Tamminen on juristi ja teologi sekä nyt kirjailija. Romaanin idea syntyi, kun hänen hyvä ystävänsä vinkkasi vankilasta käsin Helsingin huumepoliisin sekaisista suhteista ja käyttäytymismalleista.

Pasilan miehen nimihenkilö Jouko Aro muistuttaa hyvin vahvasti huumepoliisin Jari Aarniota.

– Kirjoitin kaunokirjallisen teoksen eli en tehnyt kopiota elämästä. Mutta kyllä itsekin tunnustan, että kovasti on samankaltainen kaveri – hyvässä ja huonossa.

Kirjassa huumepoliisin työ lipeää vähän väliä laittomuuden puolelle. Tamminen sanoo kuitenkin puolustavansa poliisin toimintaa.

– Miten sitä työtä voisi muuten tehdä? Mielestäni Helsingin huumepoliisi oli aivan verraton poliisiyksikkö ja teki hyvää tulosta. Se kenttä on niin omituinen, ettei siellä saa tuloksia tekemällä työtä kahdeksasta viiteen ja ajamalla poliisi-Maijalla.

.
.