Yllätysten yö: Trumpin presidenttiehdokkuus häämöttää, Cruzin kampanja katkesi kuin kananlento

Ylen Washingtonin kirjeenvaihtajan Pirkko Pöntisen mukaan Trumpin pitää nyt kertoa keinoista, joilla hän aikoo nostaa Yhdysvallat jälleen suuruuteen.

Ulkomaat
Uutisvideot: Trump aikoo lähteä jahtaamaan Hillary Clintonia
Uutisvideot: Trump aikoo lähteä jahtaamaan Hillary Clintonia

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa nähtiin yllätys viime yönä, kun Texasin senaattori Ted Cruz luopui republikaanien presidenttikisasta hävittyään Indianan osavaltion esivaalin liikemies Donald Trumpille.

Ylen Washingtonin kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen kertoo, että Cruzin ei odotettu luovuttavan tässä vaiheessa kampanjaa.

– Ted Cruzin luopuminen oli yllätys myös Donald Trumpille, joka ei ollut puheessaan siihen millään tavalla valmistautunut, Pöntinen sanoo.

Trump kuitenkin kiitti puheessaan Cruzia ja kutsui häntä kovaksi kilpailijaksi. Trump sanoi, että hän lähtee nyt jahtaamaan Hillary Clintonia. Trump jatkoi arvostelemalla Clintonin talousosaamista.

Trumpin ehdokkuus varmistumassa

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelee Trumpin lisäksi enää John Kasich, jolla on hyvin pieni kannatus.

– Trumpin on nyt todella asettauduttava siihen tilanteeseen, että hänestä tulee puolueen presidenttiehdokas, Pöntinen sanoo.

– Puolueen johto jo tänä yönä vetosi siihen, että rivit on yhdistettävä Trumpin taakse ja puolueen on keskityttävä Hillary Clintonin kaatamiseen.

Pöntisen mukaan Trump joutuu nyt paljastamaan suunnitelmansa, jolla hän tekisi Yhdysvalloista jälleen sen suurvallan, josta hän on jo kymmenen kuukautta puhunut.

– Tämä pitäisi nyt saada puolueen ja äänestäjien arvioitavaksi. Mutta hänellä tulee olemaan suuri työ vakuuttaa Ted Cruzin kannattajat puolelleen. Tässä on todella kova työmaa edessä republikaanisessa puolueessa.

Sandersilla edessä pohdinnan paikka

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton hävisi Indianan esivaalin Vermontin senaattori Bernie Sandersille.

Pöntisen mukaan Clintonin matka demokraattien presidenttiehdokkaaksi jatkuu työteliäänä. Jäljellä on vielä yhdeksät esivaalit, mutta silti Clintonin ehdokkuutta ei estä mikään.

– Bernie Sandersin pitäisi voittaa yli 80 prosenttia jäljellä olevista puoluekokousedustajien paikoista päästäkseen Clintonin ohi. Se ei ole ollut mahdollista enää pitkään aikaan.

Pöntisen mukaan Sanders joutuu nyt miettimään, kannattaako hänen jatkaa taisteluaan kesäkuun puoliväliin saakka. Sandersin täytyy harkita, pitäisikö demokraattienkin jo yhdistää rivinsä ja alkaa valmistella suunnitelmaa Trumpin kaatamiseen.

Lähteet: Yle Uutiset