Hyppää sisältöön

Verottaja paljastaa: Näistä verovilpeistä ihmiset käräyttävät

Verovilppivihjeitä tarkastavaa ryhmää johtava tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen listasi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa yleisiä verottajalle tulevia verovilppivihjeitä. Suurin osa koskee yritystoimintaa.

Kuva: Yle

Verohallinnon tarkastuspäällikön Heimo Säkkisen mukaan epäilyt verovilpistä koskevat hyvin pientä joukkoa suomalaisista. Vuodessa vilppivihjeitä on tullut noin 11 000, kun esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään noin 5,4 miljoonaa.

Verohallinto avasi sähköisen vihjetietolomakkeen nettiin vuoden 2015 alussa. Uuden palvelun myötä vihjeiden määrä on lisääntynyt.

Pääosa, noin 80 prosenttia, vilppivihjeistä koskee yrityksiä. Kansalaisilta tulleita verovilppivihjeitä tarkastavan ryhmän johtajana toimiva Säkkinen listasi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa yleisiä vihjeitä.

- Myyntiä ei lyödä kassaan ja epäillään, että myyntituloja salataan

- Epäilyt, että työvoimaan liittyviä velvoitteita ei ole hoidettu

- Epäilyt, että yrityksen kirjanpidossa on yksityiskuluja

- Epäilyt, että annetaan verovapaiden kustannusten korvausten muodossa etuuksia työntekijöille perusteetta

- Henkilöasiakkaiden osalta epäilyt, että vuokratuloja ei ole ilmoitettu

Säkkisen mukaan kiinnijäämisen jälkeen suomalaiset eivät yleensä paljoa selittele.

– Todetaan, että kiinni jäätiin. Tai sitten tulee esimerkiksi selittely, että en tiennyt tai en ymmärtänyt säännöksiä tai en osannut toimia. Kirjo on aikamoinen, mutta ei välttämättä hirveästi selitellä enää sitten, kun on jääty kiinni.

Selittelystä ei ole Säkkisen mukaan mitään hyötyä. Verot pannaan joka tapauksessa maksuun jälkikäteen. Lisäksi rangaistuksena voi olla veronkorotus tai jopa tuomio veropetoksesta.

.
.