1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EK: Pitkästä aikaa positiiviset näkymät, mutta kasvu edelleen varovaista – "Tätä ei ole nähty pitkään aikaan"

Taloudessa ei edelleenkään ole näkyvissä käännettä parempaan, vaan kasvu jatkuu varovaisena, ilmenee EK:n suhdannebarometristä. Kaikkien barometrin päätoimialojen näkymät ovat kuitenkin ensi kertaan vuosiin kääntyneet positiivisiksi. Erityisesti rakennusyritysten näkymät ovat valoisat.

Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle

Talouden suunta on parempaan päin, mutta selvää nousukäännettä pitää vielä odottaa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Jussi Mustonen EK:n julkaisemalla videolla (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kommentoi tuoretta suhdannebarometria.

– Uutta pitkään aikaan on se, että kaikki päätoimialat ovat päässeet odotuksissa plussan puolelle. Erityisen selvää tämä on rakentamisen alalla, mutta myös teollisuus ja palvelualat ovat pienoisella plussalla, joskaan kovin suurta postiivistä näkymää ei vielä ole.

Jussi Mustonen. Kuva: Yle

– Se, että kaikki toimialat odottavat parempia suhdanteita, on hyvä asia. Tätä ei olen nähty pitkään aikaan, Mustonen sanoo.

Yritykset kuitenkin kokevat hänen mukaansa tilanteen normaalia heikommaksi. EK kysyi yrityksiltä huhtikuussa, miten ne arvioivat suhdannekehitystään tulevan kesän ja syksyn aikana.

Teollisuus- ja palvelualan yritykset odottavat kasvun olevan hidasta. Rakennusyritysten odotukset ovat kuitenkin yleisiä odotuksia valoisammat.

Rakentamisen suhdannenäkymien saldoluku kohosi huhtikuussa lukemaan +28, kun se tammikuussa oli +4. Kolmannes vastanneista yrityksistä odotti paranevia suhdanteita ja kolme prosenttia heikkenevää kehitystä. Yrityksen arvioivat kasvun olevan lähikuukausina kohtalaisen ripeää.

Rakennusalan yritysten tilauskanta on lähes keskimääräisellä tasolla. Henkilöstömäärä on kasvanut alkuvuonna ja lähikuukausille odotetaan pientä nousua.

Teollisuuden henkilöstön määrä laskussa

Teollisuuden näkymät ovat tällä hetkellä keskimääräistä heikommat. Näkymiä kuvaava saldoluku oli huhtikuussa lähes ennallaan lukemassa +4, kun se tammikuussa oli +3. Huhtikuussa 13 prosenttia teollisuusyrityksistä ennusti suhdanteidensa paranevan seuraavan puolen vuoden aikana. Heikentymistä ennusti yhdeksän prosenttia vastanneista yrityksistä.

Teollisuuden uusien tilausten määrä on kasvanut alkuvuonna vähän ja pientä kasvua ennustetaan myös lähikuukausille. Tilauskanta on siitä huolimatta keskimääräistä vähäisempi. Henkilöstön määrän arvioidaan supistuvan edelleen loivasti ja kannattavuuden odotetaan kohenevan hieman.

Palveluyritykset odottavat hintojen laskevan

Palvelualojen yritysten suhdannenäkymät vahvistuivat hieman, mutta tilanne on edelleen tavanomaista huonompi. Näkymien saldoluku on +4, kun se edellisessä kyselyssä tammikuussa oli +3. Lähes viidennes palveluyrityksistä ennusti tulevan puolen vuoden ajalle suhdannenousua ja 13 prosenttia heikkenevää kehitystä.

Myynnin kasvu palvelualoilla jatkuu vain hitaana ja osa yrityksistä arvioi hintojen laskevan. Henkilöstön määrään ei odoteta muuttuvan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Huhtikuun kyselyyn vastasi 1 368 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 340 000 henkilöä.