Esivaalien alkaessa Trumpia pidettiin enemmän viihteenä kuin tosi ehdokkaana – näin olemme puntaroineet hänen eri puoliaan

"Voiko tv-hahmo Donald Trumpista tulla oikeasti Yhdysvaltain presidentti?" Kysymystä analysoitiin uutissivullamme viime marraskuussa, kun esivaalit olivat vielä edessä. Kevään mittaan Yle Uutisten vaa'assa on ollut niin Trumpin ulkopolitiikkaa kuin suhde naisäänestäjiin.

Maaliskuun puolivälissä Donald Trumpilla oli jo aihetta leveään hymyyn: Floridan tärkeissä esivaaleissa oli tullut voitto. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

"Trump kerää häkellyttävän paljon ihmisiä vaalitilaisuuksiinsa, vaikka varsinaisiin vaaleihin on aikaa yli vuosi. Värikäs mediahahmo kiehtoo, räväkät töksäytykset pitävät Trumpin otsikoissa. Trump näyttää vetoavan erityisesti huonosti koulutettuihin ja ylipäätään politiikkaan pettyneisiin."

"Trumpin ohjelmasta ei ole aivan helppoa päästä käsitykseen. Hänen puheissaan on paljon henkilökohtaisia hyökkäyksiä, kansankiihotusta ja rehentelyä."

"Trump sanoi tv- haastattelussa, että abortin hankkivia naisia pitäisi rangaista, jos Yhdysvallat päätyisi kieltämään abortit. Juontaja tivasi asiaa parisen minuuttia, mutta Trump ei suostunut täsmentämään."

"Trumpin mielestä menestynyt bisnesmies olisi juuri oikea henkilö johtamaan Yhdysvaltoja. Trumpin liiketoimet ovat kuitenkin menestyneet paljon huonommin kuin hän haluaa myöntää. Trumpin tärkein tuote on itse asiassa Trump itse."

"Yhdysvallat ensin, mutta millä keinoin? Trumpin ensimmäinen ulkopolitiikkaa linjaava puhe vilisi ristiriitaisuuksia ja liioittelua."