Keskustan Kärnä: Maalaisjärkeä valvovan virkamiesarmadan sijaan

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii, että ohjaavia ja valvovia viranomaisia on korvattava maalaisjärjellä. Kärnä ihmettelee, miten Suomessa on varaa pitää virkamiesjoukkoa ohjeistamaan esimerkiksi pääsiäiskokkaajia, kun ihmisten peruspalveluista leikataan.

Arkijärki
Kansanedustaja Mikko Kärnä (Kesk.)
Mikko KärnäYle

– Suomen taloudellinen tilanne on äärimmäisen haastava ja hallitus on joutunut tekemään paljon kipeitä, ihmisten peruspalveluihin ja toimeentuloon kohdistuvia leikkauksia. Samaan aikaan meillä on kuitenkin varaa ylläpitää virkamiesarmadaa, jonka tehtävänä on tutkia leikkikenttien turvallisuutta, tarkastaa erilaisista palveluista laadittuja turvallisuusasiakirjoja ja antaa ohjeita pääsiäiskokkaajille, miten hellapalot kyetään välttämään, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä viittaa myös turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ”kesän riennoista” antamiin ohjeisiin, joissa esimerkiksi todetaan, että mikäli henkilö ei osaa suunnistaa, kannattaa pysyä merkityillä reiteillä.

– Kuka hyötyy tällaisista ohjeistuksista? Voisin näppituntumalta väittää, että tässä virkatyössä panos-tuottosuhde on erittäin lähellä nollaa, jos ei sitten täysin nollassa. Tällainen toiminta tulisi lopettaa ja siirtää resurssit vaikkapa sisäiseen turvallisuuteen, Kärnä ehdottaa.

Lappilaisedustajan mukaan on kaikkien etu, mikäli mahdollisimman suuri osa ohjaavien ja valvovien viranomaisten työstä korvataan kansalaisten maalaisjärjellä, jota "tässä maassa vielä riittää". Kansanedustaja pahoittelee, että tätä maalaisjärkeä näyttää puuttuvan juuri viranomaisilta. Esimerkiksi Kärnä nostaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen, joka päätti uhkailla kansalaisia oikeustoimilla omatoimisista tienkorjauksista.

Kärnä kiistää että kaikki ohjaaminen ja valvominen pitäisi lopettaa.

– Ylenmääräisen ohjaamisen ja valvomisen sijaan meidän tulisi luottaa ensisijassa itsesääntelyyn sekä ihmisten omaan terveeseen järkeen. Valvontatoimenpiteitä tulisi myös kohdistaa lähtökohtaisesti vain sellaisiin yrityksiin tai toimijoihin, joista on tehty ilmoitus viranomaisille. Ydinvoimaloiden toimintaa tulee valvoa tarkasti, mutta mielestäni leikkikenttien tai vaikkapa keittiöiden työturvallisuuden valvonnasta voidaan tinkiä. Samaten kaikenlaisten turhien ohjeiden ja tiedotteiden antaminen tulisi lopettaa, Kärnä kirjoittaa Facebookissa.