1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Taiwanin televisio kiinnostui Ylen hoivakoti- ja kouluhankkeista – "Meillä ihmiset eivät haluaisi osallistua"

On demokratian merkki, että ihmiset haluavat osallistua journalismin tekemiseen, sanoo Taiwanin yleisradioyhtiön toimittaja Chuan-Chiu Chou. Hän kuvaa parhaillaan ohjelmaa pohjoismaisesta journalismista Helsingissä.

Taiwanin yleisradioyhtiön toimittaja Chuan-Chiu Chou ja kuvaaja Allen Jang haastattelevat ajankohtais- ja featuretoimituksen toimittajaa Terhi Upolaa. Kuva: Saija Uski / Yle

Miksi ihmeessä yleisö haluaisi vastata toimittajien kysymyksiin verkossa?

Tätä ihmettelee taiwanilainen toimittaja Chuan-Chiu Chou, joka kuvaa ohjelmaa ratkaisukeskeisestä, osallistavasta journalismista Taiwanin yleisradioyhtiölle parhaillaan Helsingissä.

Halu osallistua ja jakaa omaa tietämystään kertoo Choun mielestä demokraattisesta keskusteluilmapiiristä Pohjoismaissa. Hänen mukaansa taiwanilaiset eivät ole yhtä innokkaita vastaamaan toimittajien kysymyksiin.

Chou haastatteli tänään torstaina Ylen toimittajia Hoivakoti kuntoon -hankkeesta. Ylen sarjassa kolme valmentajaa etsi ratkaisuja hoivakotien viihtyvyyteen.

Yle etsi valmennettavaa hoivakotia avoimella haulla keväällä 2014.

– En usko, että Taiwanissa kukaan olisi ilmoittautunut. Jos hoivakodilla on ongelma, he kysyvät apua esimerkiksi yliopistolta, eivätkä halua julkisuutta, Chou sanoo.

Yle osallisti yleisöä ja hoivakoteja sarjan kautta monin tavoin. Yli 500 hoivakotia avasi ovensa tavallisille ihmisille, jotka saivat käydä piristämässä vanhuksia. Sarja ja sen tekijät saivat muun muassa SPR:n Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen, Vuoden geriatrian alan mediateko -palkinnon ja olivat ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajiksi.

Yleisradiossa on tälläkin hetkellä menossa ratkaisukeskeisen journalismin hankkeita, kuten Koulukorjaamo. Se seuraa, miten kahden vantaalaisen opetusryhmän siirtyminen yksilölliseen opetukseen onnistuu. Sarjan päätösosa nähdään TV1:n A-studiossa maanantaina 9. toukokuuta klo 21.