1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moneltako posti tuodaan teille? Merkkaa kartalle

Auta meitä selvittämään, kuinka paljon postin jakeluajat todellisuudessa vaihtelevat sen perusteella, missä asuu. Merkitse kartalle asuinalueesi ja kellonaika, jolloin päiväposti teille tulee.

Päivitys 9.5.: Kysely on nyt suljettu. Kiitoksia vastauksista! Saimme kartalle lähes 4 000 kellonaikaa.

Laki sanoo, että posti on jaettava vähintään kerran päivässä viitenä arkipäivänä viikossa. Se voi kuitenkin tarkoittaa käytännössä mitä tahansa aamun ja illan välillä. Postin tuore jakelu-uudistus on viivästyttänyt jakelua entisestään joillakin paikkakunnilla.

Merkitse alla olevaan karttaan, mihin aikaan päiväposti tulee teille. Vastausten avulla pyrimme selvittämään, kuinka paljon postin jakeluajat vaihtelevat asuinpaikan perusteella.

Tee näin: kirjoita kadunnimi tai asuinalue etsintätyökalun kenttään. Voit myös hakea oikeaa paikkaa esimerkiksi paikannimen perusteella ja klikata kartalta tarkempaa paikkaa. Kirjoita sitten ruudun vasempaan laitaan ilmestyvään lomakkeeseen kellonaika (esimerkiksi 13.30), jolloin päiväposti yleensä teille tulee. Vastaa numeroilla.

Posti itse haluaisi lieventää jakeluvelvoitetta entisestään. Sen postilain uudistukseen jättämässä lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) ehdotetaan, että yleispalveluun kuuluvia kirjeitä ei tarvitsisi enää välttämättä jakaa eikä keräillä jokaisena arkipäivänä.