1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ämpäritolkulla kalaa vaikka lippahatulla pyytäen – kuoreen kutu on muutaman päivän hurmio

Jokien virtapaikkojen rantavedessä kuhisee kuoretta, jota voi kahmia talteen vaikka lippalakilla. Saalista on tarjolla nyt muutaman päivän ajan, kun kala on noussut kutemaan. Aikanaan kuore ollut vientituote, jota on juhlittu jopa omilla karnevaaleilla.

Kuoreita kaadetaan haavista kylmälaukkuun.
Ville Luola kaapaisee haavilla kuoreita Pielisjoen rantavedestä.

Näinä päivinä pelkkä haavi riittää pyyntivälineeksi valtaviin kalansaaliisiin. Pielisjoen rantavedestä saa kahmaistua yhdellä kertaa liki ämpärillisen kuoretta.

– Ihan tennaripelissä pystyy kalastamaan, ei tarvitse kahlata. Kalaa saa vaikka lippahatulla tai paljain käsin, kuten eräs nainen joesta pyysi ja sai. Haavilla saisi helposti satoja kiloja saalista, kuvailee Markku Gavrilov.

Haavilla saisi helposti satoja kiloja saalista.

Markku Gavrilov

Kalansaaliit nostettiin Joensuun keskustassa Pielisjoesta kanavan alapuolelta. Gavrilov kävi ystävänsä kanssa parikymmentä kiloa kalaa.

– Osa paistetaan ja syödään dipin kanssa. Osa kuivataan koirille ja loput saaliista pakastetaan, Gavrilov kaavailee.

Kalat pyörivät massana rantavedessä vain muutamana päivänä

Kuoreiden kutu on huipussaan vain muutamana kevätpäivänä. Kalastajalle ilo on lyhyt, kuvailee ELY-keskuksen kalastusbiologi Timo Turunen.

– Kun valon määrä vähenee riittävästi, niin ensimmäiset kuoreet nousevat järveltä. Kaloja on kutemassa eniten sitten pimeimpään aikaan, Turunen kertoo.

Osa kuorekannoista on jokikutuisia ja osa järvikutuisia. Järvien rannoilla kutu tapahtuu samalla tavalla, mutta myöhemmin keväällä.

– Järvillä kutu tapahtuu noin 1–1,5 viikkoa jäiden lähdön jälkeen. Silloin suht matalilla, kivikkoisilla rannoilla vedessä pinta kuohuu. Kuoremassat ovat kuin pyörteenä, Turunen kuvailee.

Pielisjoen lisäksi toinen tunnettu kuoreen pyyntipaikka on Lieksanjoessa voimalan alapuolella.

Kuore on ollut vientituote, jota on juhlittu omilla karnevaaleilla

Pielisjoki keskustan kohdalla on perinteinen kuoreenhakupaikka. Joensuun kalastuskunnan puheenjohtaja Toivo Korhonen arvioi, että nykyään kuoretta käy pyytämässä muutama kymmenen ihmistä. Aikanaan touhu oli suositumpaa ja kuoreen ympärille kehitettiin Joensuussa oma tapahtumakin.

Venäjällä kuore on hyvinkin suosittu ruokakala.

Toivo Korhonen

– Keväisin järjestettiin kuorekarnevaaleja, joissa esiteltiin kalastusta, annettiin neuvontaa ja tarjottiin maistiaisia. Osallistujia oli 200-300, Korhonen muistelee.

Kuore ei ole vain lemmikkien ruoka, vaan käypäinen kala myös ihmisen evääksi.

– Venäjällä kuore on hyvinkin suosittu ruokakala. Syödään kuorekukkoa ja myynnissä on kuivattua kuoretta, Korhonen luettelee.

Korhonen kertoo, että satakunta vuotta sitten Joensuussa pyydettiin kuoretta vientiin. Kalaa toimitettiin Pietariin. Korhonen toivoo, että kuoreen käyttö lisääntyisi.

– Kuoretta voi pyytää valtionkortilla. Hyvähän tämäkin kala olisi hyödyntää.