1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kurjen reissu ympäri Eurooppaa – suvi Suomessa ja talvi Espanjassa

Torniolainen Minna Alaviuhkola valokuvasi huhtikuussa pellolla olevaa kurkea. Linnun jalassa ollut keltainen rengas herätti Alaviuhkolan mielenkiinnon ja hän halusi selvittää kurjen historiaa.

Kuva: Minna Alaviuhkola

Huhtikuun lopulla torniolaisella pellolla tallustelleen kurjen historiasta paljastui ahkeran euroopanmatkaajan viime vuoden matkakohteet.

– Lähetin ottamani kuvan Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistoon. Kuvan perusteella sain tiedot, että kurki on rengastettu poikasena 21.7.2013 Pietarsaaressa ja siitä on parikymmentä havaintoa ympäri Eurooppaa.

– Hän on reissannut syntymänsä jälkeen ainakin Espanjassa, Saksassa, Ranskassa. Kesän 2015 kurki nautti Suomen suvesta, viime talven se vietti Espanjassa ja on nyt taas täällä, Alaviuhkola kertoo.

Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kerrotaan, että samasta kurjesta on tullut kaksi muutakin valokuvaa, mikä on helpottanut linnun tunnistamista.

Yleensä kurjella on kummassakin jalassa kolme rengasta ja ne sijaitsevat varsin ylhäällä. Näin renkaat on helpompi tunnistaa, vaikka lintu liikkuisi esimerkiksi kaislikossa.