1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiistelty lentoharjoitus tuo yhdysvaltalaiset hävittäjät Rissalaan – lennosto varautuu mielenilmaukseen

Oregonin osavaltion kansalliskaartin F-15-hävittäjät harjoittelevat kahden viikon ajan Karjalan lennoston kanssa Rissalassa. Vain harvojen tiedossa ollut vierailu aiheutti poliittista kuohuntaa sen jälkeen kun Yle kertoi siitä helmikuussa. Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Joni Mahonen puolestaan yllättyi asian saamasta julkisuudesta.

Kuva: Reuters

Yhdysvaltalaiset hävittäjät saapuvat Karjalan lennoston, Rissalan tukikohtaan perjantaina. Varsinaisesti harjoitukset alkavat maanantaina ja kestävät 20. toukokuuta saakka. Karjalan lennostossa on valmisteltu jo kuukausia Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin osaston laivuevierailua.

– Täällä on käynyt jo muutamia henkilöitä vierailemassa ja katsomassa, missä toimitaan ja missä on tarkoitus lentää. Olemme tehneet myös suunnitelmia, minkälaisia harjoitteita ilmassa aiomme yhdessä toteuttaa. Olemme käyttäneet englantia normaalitoiminnassa päivittäin ennen vierailua, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Joni Mahonen kuvailee valmistautumista.

Vierailun aikana järjestetään ilmataisteluharjoitteluun keskittyviä lentokierroksia, joihin osallistuu kahdeksan ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää sekä kansalliskaartin F-15-koneita. Osaan kierroksista liittyy myös ilmatankkaustoimintaa. Yhdysvaltalaisosastoon kuuluu noin 150 henkilöä ja kuusi F-15-hävittäjää, joita tukee tankkauslentokone.

Laivuevierailun aikana F-15-koneet osallistuvat myös Suomen ja Ruotsin ilmavoimien väliseen Cross Border Training (CBT) -harjoitustoimintaan.

Vierailu ei rajoitu vain tukikohtaan, vaan yhdysvaltalaisia aiotaan tutustuttaa myös "ympäröivään yhteiskuntaan".

– En aio sitä tässä ruveta sen tarkemmin paljastamaan, jääköön se salaisuudeksi, Mahonen sanoo.

Niukka tiedottaminen hämmensi

Tieto yhdysvaltalaisvierailusta tuli helmikuussa täytenä yllätyksenä muun muassa eduskunnan puolustusvaliokunnalle lukuun ottamatta sen puheenjohtajaa Ilkka Kanervaa (kok.). Esimerkiksi puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kuuli asiasta uutisista.

Asiasta tehtiin kirjallinen kysymys puolustusministerille. Siinä haluttiin selvittää kenen aloitteesta hävittäjäosaston vierailu toteutetaan. Aloitteen alulle panija, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas.) kertoi saaneensa lähes varman tiedon, että Yhdysvallat kutsui itse itsensä taisteluharjoitukseen. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) vahvisti tiedon myöhemmin.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Mahosta puolestaan lentoharjoituksen saama julkisuus yllätti. Hänen mukaansa vierailussa ei ole mitään poikkeavaa siitäkään huolimatta, että amerikkalaishävittäjät eivät ole aiemmin harjoitelleet tässä mittakaavassa suomalaisesta tukikohdasta

– Meillä on ollut vieraita aikaisemminkin ulkomailta ja itsekin käymme harjoituksissa ulkomailla. Tämä on normaalia yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävää harjoitustoimintaa. Meidän vinkkelistä tässä ei ole sinänsä mitään erikoista, Mahonen toteaa.

Ensimmäisen kerran F-15 -hävittäjät tekivät laivuevierailun Suomeen vuonna 1997. Ilmavoimat on tehnyt Yhdysvaltojen asevoimien kanssa monipuolista yhteistyötä 1990-luvun Hornet-hävittäjien hankintaprosessin alusta alkaen.

"Poliisin kanssa tehty yhteistyötä"

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan Rauhanystävät protestoivat Yhdysvaltojen ilmavoimien hävittäjien harjoittelua vastaan maanantaina. Mielenosoituksella yhdistys haluaa osoittaa tukeaan puolueettomalle Suomelle. Mahosen mukaan mielenilmaukseen on varauduttu Rissalassa.

– Toimenpiteet jääköön kertomatta, mutta tiedämme mahdollisesta mielenilmauksesta ja varaudumme siihen omilla resursseillamme. Olemme tehneet poliisien kanssa hyvää yhteistyötä ja toivomme, että mielenilmaus on rauhanomainen, niin kuin yhdistyskin, joka tänne on tulossa.

Rauhanystävät odottavat Lentokentäntien ja Joensuuntien risteyksessä pidettävään mielenilmaukseen useita kymmeniä osallistujia.

Vierailun aikainen lentotoiminta ajoittuu arkipäivinä kello 8–16 välille. Harjoittelu suuntautuu Rissalan tukikohdan itä- ja länsipuolisille harjoitusalueille sekä Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle. Vierailun lentotoiminnan yhteydessä käytetään koneiden omasuojakalustoon kuuluvia soihtuja, jotka saattavat näkyä maassa kirkkaina valoilmiöinä. Lisäksi harjoitustoimintaan voi liittyä yliäänilentoja, jotka saattavat kuulua maassa pamauksina.

Lisätty 9:01 yhdysvaltalaishävittäjien tulopäivä Rissalaan