1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pienet yritykset pelkäävät ajautuvansa ahtaalle sote-uudistuksessa

Pk-yrityksissä pelätään, että sote-ratkaisu vie leivän paikallisten pienyrittäjien suusta ja supistaa yrityskantaa. Huolena on, että maakuntamallissa kilpailutuksissa pärjäävät vain ne yritykset, joilla on tarjota iso kokonaisuus.

Kuva: Ville Hakonen / Yle

Monet pienet hoivayritykset ovat rakentaneet bisnesmallinsa siten, että palvelu osataan myydä kunnalle tai kaupungille.

Sote-uudistuksen myötä pk-yritysten pelkona on se, että vain suuri on riittävän kaunista, eivätkä pienten tuottajien tarjoukset pärjää kilpailutuksissa.

– Me pystymme keskustelemaan pienen kunnan kanssa, mutta jos ostaja on maakunta, uhkakuvana on se, että maakunta haluaa ostaa suuria eriä kerralla eikä pieni pysty olemaan mukana siinä tarjouksessa, kiteyttää mietteitään hoivakoti Kortekodin yrittäjä Antti Kortesuo.

Terveysalan markkinat ovat keskittyneet rajusti 10 vuodessa – suuret yhtiöt ovat kasvattaneet liikevaihtoaan ja laajentuneet sekä omin voimin että ostamalla pieniä toimijoita. 20-paikkaisen Kortekodin porstuassakin on riittänyt kosijoita.

– Näitä pieniä on ostettu tässä viime vuosina hyvin paljon, jokaisella ostattelijansa on aina. Tässä on tietyt arvot, joiden takia tämä ei ole myytävänä, toteaa Kortesuo.

Isot vievät, muut vikisivät

Kilpailuttamisen toteuttamisesta maakuntamallissa ei ole tarkkaa tietoa. Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvallin mukaan tulevaisuus riippuu siitä, miten markkinat luodaan uusilla maakunnallisilla sote-alueilla.

Stenvallin mukaan sote-uudistus tulee olemaan pienille yrittäjille iso muutos.

– Erityisesti pitkällä aikavälillä on vaikea sanoa, että miten markkinat kehittyvät. Itse pelkään hieman näitä monopolisoituja markkinoita – että tässä käy näin, että syntyy tähän palvelutuotantoon palvelumonopolit, joille sitten tulee aika vahva hinnoitteluoikeus.

Tärkeää olisi huolehtia siitä, ettei vahvaksi mielletty itsehallintoalue päädy suuryhtiöiden talutusnuoraan.

– Pitkällä aikavälillä voi olla, että uudet sote-alueet ovat yhtiöiden vietävissä. Tämä riippuu siitä, miten markkinat luodaan, mutta riski on olemassa, Stenvall sanoo.