Huippuvuoret tarjosi suomalaismiehille dramatiikkaa ja huikeita maisemia

Norjan Huippuvuoret näytti luontonsa suomalaiselle retkikunnalle. Neljän miehen seurue muun muassa joutui kuukauden pituisella hiihtovaelluksella silmäkkäin jääkarhun kanssa, joka hävisi tämän kohtaamisen. Dramaattisen tapahtuman lisäksi luonto tarjosi suomalaismiehille hiveleviä maisemia ja ääretöntä valkeutta.

Vasemmalta Kari Kossila, Joonas Hiltunen, Mikko Uimonen ja Eero Oura saavuttivat tavoitteensa. Kuva: Joonas Hiltunen

Neljän miehen retkikunta lähti kohti Huippuvuorten pohjoisinta pistettä huhtikuun alussa ja palasi kotimaan kamaralle vapun tienoilla. Seurueeseen kuului neljä eri ikäistä miestä eli Eero Oura, Mikko Uimonen, Kari Kossila ja Joonas Hiltunen. Pitkältä reissulta ja arktisista oloista palautuminen vie jonkin aikaa.

– Vähän tyhjä olo on, kun siellä elää hyvin säännöllistä, kurinalaista ja erilaista elämää niin tottakai se tuntuu, kun ruumis siirtyy sitten lämpimiin sisätiloihin ja velttoon kaupunkilaiselämään sieltä valkoisesta ja avarasta maisemasta, kertoo joensuulainen Eero Oura.

Eläkkeellä oleva lääkäri  Eero Oura on 67-vuotias kokenut maailmanmatkaaja. Vuonna 2013 hän hiihti etelänavalle syntymäpäivänsä kunniaksi. Nyt päättynyt Huippuvuorten hiihtovaellus näkyy ja tuntuu kropassa.

– Paino putosi ja parta on trimmattu. Noilla reissuillahan syödään aivan valtavasti, mutta kylmässä nukkuminen ja monituntinen päivittäinen hiihtäminen sekä painavan ahkion vetäminen syövät miestä ja käyvät kunnon päälle, kertoo Oura.

Paino putosi ja parta on trimmattu.

Eero Oura

Kurinalaista hiihtoa ja lepoa

Huippuvuoret on Norjalle kuuluva saaristo Pohjoisella jäämerellä. Neljä miestä hiihti pääsaaren, Länsimaan pohjoisimpaan pisteeseen. Olosuhteet ehtivät vaihtua monesti matkan aikana.

– Meille sattui sekä hyviä että huonoja kelejä. Aivan kauheimpia kelejä ei kohdalle sattunut, siellä saattaa nimittäin olla kylmä. Meille sattui kovimmillaan reilut parikymmentä astetta pakkasta, mutta kun siihen tuuli 15 metriä sekunnissa niin silloin pidimme lepopäivän. Siellä myös tuiskuaa lunta eikä silloin näe kuin suksensa kärjet, kertoo Eero Oura.

Neljän viikon reissun ohjelma oli etukäteen hyvin tarkkaan suunniteltu. Miehet hiihtivät päivittäin kahdeksan tuntia ja lepohetketkin olivat hyvin säännölllisiä.

– Hiihdimme joka päivä noin kahdeksan tuntia päivässä lähtien aamulla kello yhdeksän. Tauot pidimme säännöllisesti sekunnilleen. Sooloiluun ei ole varaa kun liikutaan kohtuullisen tiiviissä ryhmässä, eikä ladusta  kannata siellä paljon poiketa.

Jääkarhu koki kohtalonsa

Neljän suomalaismiehen retkikunta varautui etukäteen myös Huippuvuorilla asustelevien jääkarhujen kohtaamiseen. He joutuivatkin käyttämään näitä taitoja kun kohtasivat pohjoisimmassa pisteessä jääkarhun. Miehet olivat päiväretkellä kun näkivät karhun jälkiä matkalla.

– Pääsimme kärkeen asti ja otimme valokuvia niiin silloin näin 120 metrin päässä karhun. Sitten alkoi toiminta suunnitellusti ja rauhallisesti eli ammuimme varoituslaukauksia kynäpistoolilla ja järeällä kiväärillä. Saimme sen ensin peloteltua pois, mutta se tuli uudestaan päälle agressiivisesti ja se oli pakko ampua, kertaa Eero Oura.

Jääkarhu on rauhoitettu eläin ja sen ampuminen johti viranomaistutkintaan.

– Viranomaiset tulivat helikopterilla paikalle ja kävimme koko tapahtuman läpi minuutin ja senttimetrin tarkkuudella. Myös valokuvia otettiin. Toiseen kertaan kävimme tilanteen läpi kun palasimme reissusta. Nyt meillä oli tulkki mukana, ettei tule minkäänlaista erehtymisen mahdollisuutta.Käsittely jatkuu vielä ja asia on syyttäjällä eli hän päättää. Meidän mielestämme asia on täysin selvä ja me noudatimme ohjeita täydellisesti.

Jääkarhun ampuminen oli kuukauden pituisen retken dramaattisin tapahtuma. Mutta paljon muutakin jäi harvinaiselta matkalta mieleen.

– Huippuvuoret on nimensä mukainen paikka, reunavuoret on teräviä piikkejä, jotka nousevat suoraan merestä kilometrin korkeuteen. Kiipeilimme siellä toiseksi korkeimmalla huipulla, ja se alla aukeava valkoinen maisema auringon kilossa oli huikea. Nämä ovat niitä yksittäisiä hetkiä, joiden takia tällaisia reissuja kannattaa tehdä.